Kontakta oss

INRIKES

Ny undersökning: Rika stadsdelar vill inte ta samhällsansvar

Publicerat

den

INRIKES | Många flyktingbarn kommer nu till Sverige och ska integreras i det svenska samhället genom bland annat skolan. Men en undersökning gjord av Sveriges Radio visar att skolorna i Stockholm tar olika stort ansvar. Framförallt är det de rika och resursstarka kommunerna som slippa undan samhällsansvaret.

P4 Stockholm har jämfört antalet nyanlända elever som går i de kommunala skolorna i Stockholms kommun med hur många barn i åldrarna 6 till 15 år som bor i de olika stadsdelarna.

P4 Stockholm har jämfört antalet nyanlända elever som går i de kommunala skolorna i Stockholms kommun med hur många barn i åldrarna 6 till 15 år som bor i de olika stadsdelarna. I samband med undersökningen visar det sig att skolorna i Skärholmen har tagit emot flest nyanlända flyktingbarn i förhållande till mängden barn i stadsdelen.

Även andra skolor i Stockholms ytterområden med generellt svag socioekonomisk befolkning tar det största ansvaret för att lösa skolsituationen för de nyanlända barnen. I skrivande stund bereder en rad ytterstadsskolor plats för än fler flyktingbarn.

I de rika innerstadsdelarna i Stockholm är antalet platser för nyanlända flyktingbarn däremot lika med noll eller mycket få.

Minst antal flyktingbarn går i skolorna på Östermalm, Södermalm, Kungsholmen samt Bromma. Sveriges Radios undersökning visar tydligt att de stadsdelar som har bäst ekonomiska förutsättningar för att ta emot flyktingbarn är de som vägrar ta ansvar.

Huruvida överklassen är för fin eller för snål för att ta ansvar framgår inte av undersökningen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se