Kontakta oss

KRÖNIKA

Sverigedemokraterna vill dumpa taxilönerna med hjälp av tiggare

Publicerat

den

Foto: News Öresund

KRÖNIKA   Sverigedemokraterna vill dumpa taxichaufförernas löner med hjälp av tiggare. Det framgick under en ny debatt om tiggeriförbud i Helsingborg igår. Under debatten uppmuntrade partiet även tiggare till att börja med svartarbete.

”Tigg inte, sno en taxichaffis jobb i stället” skulle kunna vara SD:s uppmaning till tiggare som ber medmänniskor om en slant för sin överlevnad. Det var under debatten om tiggeriförbud i Helsingborg som Sverigedemokraterna lanserade sin nya idé för samhällets mest utsatta, istället för att tigga borde tiggarna köra svarttaxi.

– Du säger att de inte har några andra möjligheter. Jo, man kan köra svarttaxi, eller vanlig taxi. Man kan göra en massa olika jobb, men tigga är inget jobb, sa SD-toppen Mikael Rosenberg under debatten.

Uttalandet från Mikael Rosenbergs kom som ett svar efter att vänsterpartisten, Jenny Björklund Hansson, berättat att hennes familj ibland skänker en slant för att de vet att människor som tigger inte har något annat val.

Förakt mot arbetarklassen

Sverigedemokraterna briljerar därigenom med sitt allmänna förakt mot arbetarklassen genom att förnedra taxichaufförer, vilket är ett legitimationsyrke. Man kan alltså inte bli ersatt av nån som inte bevisat att hen besitter höga färdigheter som krävs inom yrket, men i SD:s värld vore det inget problem att människor som inte ens kan språket, och kanske inte ens har körkort ersätter kåren.

Man uppviglar dessutom samhällets mest utsatta till att begå brott och konkurrera ut hederliga skattebetalare med svartjobb. Hur detta skulle runda det påstående som tiggeriförbudet grundar sig i, nämligen att människor emellanåt utnyttjas av människosmugglare, lär vi aldrig få svar på. Kanske tycker SD att de utkonkurrerade chaufförerna ska bli människosmugglare? En hissnande tanke.

Även socialdemokraterna i Helsingborg verkar oerhört mycket mer pålästa än till exempel det socialdemokratiska kommunalrådet i Eskilstuna, Jimmy Jansson som tidigare drivit igenom tillståndsplikt för att be medmänniskor om hjälp vilket SVT rapporterat om. Kommunalrådet Anna Ingers (S) hade nämligen tagit reda på de ekonomiska förutsättningarna i andra EU-länder.

318 kronor i socialbidrag

I Rumänien är socialbidraget 318 kronor och levnadsomkostnaderna hälften av våra. A-kassan är på 843 kronor i månaden i max sex månader, sa hon.

Kommunalrådet Maria Ward påpekade även att romer helt nekats stöd i Ungern.

Även Centerpartiet stod emot SD:s vidrigheter, dock levererade Christian Orsing (M) den tunnaste ursäkten för att vara emot förbudet.

– Jag kan inte se att polisen kan lägga kraft på lokala beslut, sa han under kommunalfullmäktige enligt hd.se.

Vilka fler yrken kommer SD erbjuda på sin alternativa arbetsförmedling efter att Januariavtalet slaktat den offentliga? Lönnmördare? Knarklangare? Järnrörsmän? Kanonmat? Äppelknyckare? Inbrottstjuv? Om SD tillåts kriminalisera hjälp till nödställda kan listan göras hur lång som.

Johan Bergman
redaktionen@aktuelltfokus.se