Kontakta oss

UTRIKES

Protesterade mot Hillary Clinton – tvingas böta 18 000

Publicerat

den

OSLO Protesterade fredligt mot Hillary Clintons besök. Greps, sattes i isoleringscell och blev avstängd från Handelshögskolan. Nu döms hon till över 18 000 kronor i böter.

Det var när norska Handelshögskolan bjöd in Hillary Clinton att tala om jämställdhet på internationella kvinnodagen, som en av skolans studenter protesterade. Trots att protesten skedde helt fredligt blev studenten felaktigt gripen av polisen, som dessutom valde att förlöjliga henne.

Studenten, som heter Issa och har sitt ursprung i Irak, stod utanför skolan och uppmanade kurskamrater och andra studenter att protestera mot Clintons agerande i Irakkriget och Libyen. Issa ställde bland annat frågan om dessa krig, som gjort miljontals kvinnor till änkor, är förenligt med den feministiska värdegrunden.

Efter uppmaningen greps hon av polisen utan att få veta varför. Därefter beslagtog polisen hennes telefon och började ta bort videoklipp som hon filmat på platsen. Issa placerades även i isoleringscell under flera timmar.

Nu döms hon dessutom till böter på motsvarande 18 300 svenska kronor. Det rapporterar norska nyhetssajten Radikal Portal.
– Detta är en metod för att tysta oppositionella genom att straffa oss rent ekonomiskt. Polisen fortsatte att lägga till fler och fler avgifter på bötesbeloppet. De sa åt mig att jag inte fick dela videon jag filmade och att de inte frihetsberövade mig för ordningsstörning, utan för att jag saknade demonstrationstillstånd, säger studenten till Radikal Portal.

Anklagelserna som ligger till grund för böterna togs fram av norska polisen först i efterhand, och står i motsägelse till anklagelserna som ledde till hennes frihetsberövande på platsen. Oslopolisen har vägrat kommentera händelsen.

Emil Tholander
redaktionen@aktuelltfokus.se