Kontakta oss

UTRIKES

Räddade flyktingar från att drunkna – riskerar 20 års fängelse

Publicerat

den

UTRIKES En spansk brandman kan hamna i fängelse efter att han räddat tusentals flyktingar från att drunkna i medelhavet. Italienska myndigheterna anklagar honom för människosmuggling.

Miguel Roldán är en spansk brandman från kuststaden Malaga. Han jobbar för Sevillas brandkårs undervattensenhet. I juni 2017 bestämde han sig för att använda sin kunskap och spenderade semestern på skeppet Luventa som räddade flyktingar från att drunkna i medelhavet. Under Roldáns 20-dagars semester var han med och räddade runt 5000 flyktingar.

Luventa han med att rädda över 14 000 flyktingar innan de italienska myndigheterna beslagtog skeppet. En pågående utredning i den sicilianska staden Trapani anklagar hela besättningen för att ha ägnat sig åt människosmuggling. Straffet kan bli up till 20 år i fängelse.

– Det är helt otroligt. Vi respekterade lagarna vilket ledde till att vi såg folk dö på grund av byråkratin. Anklagelserna är ett slag i ansiktet, säger Roldán.

När Luvente fick syn på flyktingar i nöd kontaktades de lokala myndigheterna och inväntade deras tillåtelse att komma till undsättning. När flyktingarna räddats från att drunkna överlämnades de till välgörenhetsorganisationer som Läkare utan gränser och Rädda Barnen.

Roldán är inte den första som anklagats för brott och dömts till fängelse i samband med att ha räddat flyktingar i medelhavet. 2018 åtalades tre andra brandmän från samma brandkår för samma brott av grekiska myndigheter. De tre brandmännen blev slutligen friade men Roldán förväntas inte ha samma tur då de italienska myndigheterna har en hårdare syn på invandring.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se