POLISEN Både polisförbundet och politiker har stoltserat över det nya avtalet för polislönerna. Men bland landets poliser är man allt annat än nöjda. Polisen Lisa Reventberg, känd från SVT:s programserie ”Den svenska välfärden”, kallar det nya avtalet för ”skitavtal” och på sociala medier kokar ilskan bland de polisanställda.
− Jag är mycket glad över att vi genom det här avtalet tar ännu ett steg i vårt långsiktiga arbete med att uppvärdera polisyrket för att säkra den framtida kompetensförsörjningen av svensk polis., säger rikspolischef Dan Eliasson.
Han får medhåll av Polisförbundets ordförande Lena Nitz, som säger att avtalet innebär att uppvärderingsresan av polisyrket har påbörjats.
Bland landets poliser låter det annorlunda och missnöjet över att Polisförbundet accepterade avtalet med staten är stort.
Odemokratiskt skitavtal
I ett offentligt inlägg på Facebook skriver kändispolisen Lisa Reventberg, känd från SVT:s nya serie ”Den svenska välfärden”, att det nya avtalet är ett ”skitavtal”.
Polisinspektören Lisa Reventberg är arg över det nya löneavtalet.
Bakom ilskan döljer sig ett uppenbart fulspel mellan Polisförbundet och polismyndigheten/staten. I förhandlingarna mellan parterna körde Polisförbundets förbundsstyrelse över majoriteten i det sittande avtalsrådet och accepterade avtalet mot majoriteten av polisernas vilja.
Under slutbudet från polismyndigheten skulle samtliga polisregioner i landet få säga sitt i ett avtalsråd som förbundsstyrelsen organiserat. När regionerna skulle säga ja eller förkasta budet valde en klar majoritet av Polisförbundets medlemmar att säga nej och förkasta polismyndighetens slutbud. Cirka 55 procent röstade Nej och 45 procent röstade Ja.
I ett uttalande kallar Polisförbundet i region Stockholm förbundsstyrelsens beteende för osmakligt och odemokratiskt. På sociala medier har flera poliser aviserat att de inte anser att det är lönt att vara kvar i polisfacket. Andra poliser tycker att Polisförbundet borde göra en radikal vänstersväng och bli medlemsstyrt, som Hamnarbetarförbundet eller Syndikalisterna.
”I snart 14 år har man hört ”nästa gång” och ”Det blir bättre sen”!” skriver polismannen Lars Persson i en stödgrupp för svenska poliser som kräver bättre lönevillkor.
Fakta om avtalet:
– Löneökningarna i periodens första lönerevision är i genomsnitt 5,4 procent. – I arbetet med tydliggörande av karriär- och utvecklingsvägar fokuseras inledningsvis på poliser i yttre tjänst. Särskilda medel har avsatts för att stärka sakligheten i lönesättningen inför sjösättningen av den nya systematiken. – Löneökningarna i periodens andra lönerevision kommer att vara beroende av behovet och myndighetens ekonomiska förutsättningar. – Ett tillägg inrättas för dem som arbetar mot problembilden i de särskilt prioriterade områdena. – Ett nytt sätt att förlägga arbetstider ska prövas i syfte att under brottsfrekvent tid bättre tillgodose allmänhetens behov av poliser och för att stärka polisernas arbetsmiljö.
– Systematiken för polisernas tjänstegrader och möjligheten till införande av ytterligare gradbeteckningar ska ses över
Lämna en kommentar