Kontakta oss

UTRIKES

YPG: Ryssland gjorde islamisternas offensiv möjlig

Publicerat

den

SYRIEN/TURKIET I ett pressmeddelande kommenterar YPG Turkiets anfallskrig mot kurderna i Afrin. I pressmeddelandet pekar YPG ut Ryssland för att ha gjort den islamistiska offensiven möjlig.

Under eftermiddagen igår försökte den turkiska islamistdiktaturen korsa gränsen och inleda en markoffensiv. Offensiven inleddes med att turkiska plan genomförde en räd och bombade ett hundratal platser i Afrin, skriver YPG i ett pressmeddelande.

Enligt YPG har 9 civila avlidit och 13 skadats. YPG har förlorat en soldat och YPJ två. Efter flygräderna försökte turkiska trupper korsa gränsen tillsammans med islamister från Fria Syriska Armén, FSA. YPG slog tillbaka och lyckades stoppa offensiven. Som Aktuellt Fokus tidigare rapporterat om finns det klipp på sociala medier som visar striderna, bland annat hur YPG inom loppet av en minut spränger två pansarfordon med vapen de fått från USA.

Enligt YPG siktade islamister på flera civila mål. Attackerna skulle skrämma de civila från YPGs områden till de närliggande områdena som ockuperas av FSA. Enligt uppgifterna ska inga civila ha flytt Afrin.

Pekar ut Ryssland

YPG pekar ut Ryssland som den världsmakt som gjort den nya islamistiska offensiven möjlig. Ryssland har tidigare haft observatörer i Afrin men som nu lämnat regionen. Turkiets utrikesminister har tidigare bekräftat att Turkiet förhandlat med Ryssland inför offensiven.

Slutligen uppmanar YPG alla att ansluta sig i kampen mot Turkiets fascistiska terror. YPG och YPJ kommer inte att överge Afrin eller sina hem åt några fascister.

Källa: YPG.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se