Kontakta oss

INRIKES

Rättegångdatum spikad mot poliserna som dödade Eric Torell

Publicerat

den

INRIKES  Rättegången mot de poliser som sköt ihjäl förståndshandikappade Eric Torell kommer att inledas den 3 september. Tre poliser står åtalade men ingen av dem kommer att missta jobbet om dom fälls.

Det var i augusti förra året som polisen fick in ett larm om en beväpnad person i Vasastan i Stockholm. På en innergård fann polisen 20-åriga Eric Torell, född med downs syndrom, lekande med leksaksvapen i plast. Enligt poliserna ropade dem till Eric Torell att han skulle släppa vapnet. När han inte gjorde som han blev tillsagd öppnade poliserna eld.

Totalt avlossades 25 skott. Endast tre av skotten träffade Eric Torell, varav det dödande skottet träffade honom i ryggen.

Nu har datumen för rättegången släppts. Huvudförhandlingarna mot de åtalade poliserna ska inledas den 3 september. Planerade rättegångsdagar i målet är bokade den: 3, 5, 6, 9, 11, 16, 17 och 19 september.

En polis står åtalad för vållande till annans död medan de andra två står åtalade för tjänstefel.

Redan i slutet av maj meddelade Polismyndigheten att de åtalade poliserna inte kommer få sparken om dom fälls. I ett yttrande till Stockholms tingsrätt, skrev myndigheten att ingen av de åtalade ”kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom”.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se