Kontakta oss

INRIKES

Liberalerna får sina sämsta opinionssiffror någonsin

Publicerat

den

INRIKES Idag presenterade Statistiska centralbyrån, SCB sin senaste opinionsundersökning. Det vänsterliberala blocket fortsätter att plocka hem flest röster.

Liberalerna får sina sämsta opinionssiffror någonsin i en mätning av SCB. Partiet har hamnat långt under riksdagsspärren med sina 2,5%. Enligt SCB har partiets väljare lämnat partiet för Moderaterna eller Centerpartiet.

Miljöpartiet har också hamnat under riksdagsspärren med sina 3,8%. Det är en ökning sen med 0,5% sen SCBs senaste mätning i november förra året. Partiet tappar främst väljare till de tre andra partierna i det vänsterliberala blocket.

Efter de andra två partierna under riksdagsspärren är Kristdemokraterna närmast spärren och det partiet som skulle bli minst i riksdagen enligt undersökningen. Resultatet är en ökning på 0,5% från den senaste mätningen.

Vänsterliberala blocket får majoritet
Vänsterliberalerna är det största blocket och det enda blocket som skulle få en riksdagsmajoritet idag förutsatt att Miljöpartiet behåller sin riksdagsplats. Med MP skulle partiet får 50,4% av rösterna, utan skulle de få 46,5% av rösterna.

Allianspartierna är mindre och skulle inte klara av att få någon riksdagsmajoritet oavsett om Liberalerna blir kvar i riksdagen. Med Liberalerna kvar i riksdagen skulle partiet få 48,3% av väljarstödet. Utan Liberalerna hamnar de på 45,8%.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se