Kontakta oss

INRIKES

Överklassungdomar heilade på Auschwitzresa – slipper straff efter polisens ointresse!

Publicerat

den

ÄGARKLASSEN Ungdomarna filmade sig själva när de heilade på skolresan till koncentrationslägret Auschwitz. Trots ett solklart fall av Hets mot folkgrupp på ett av de mest respektlösa sätt man kan tänka sig, slapp de rättsliga påföljder.

Ungdomarna, som går på Fredrikshovs slotts skola, behövde inte ens gå på polisförhör efter att händelsen blivit känd och polisanmäld av skolans rektor i juni tidigare i år. Inte nog med det: enligt staten – via åklagaren – är det dessutom inga problem med nazistiska hälsningar och hyllningar – så länge det inte är för många som drabbas av budskapet. Det framgår av polisen Shari Tingman på Demokrati och Hatbrottsenheten som utredde ärendet. I en intervju med SVT säger utredaren att det inte fanns något uppsåt att sprida filmen vidare utanför den personliga kretsen på de 7-8 personer som utförde gärningen. Trots det står det klart att filmen hade spridits till ett 30-tal personer.

-För att något ska räknas som hets mot folkgrupp måste man se till spridningen säger Shari Tingman till SVT.
SVT frågade även utredaren hur  polisen kan veta att uppsåtet inte var att sprida.
– Det vet man inte, man måste höra personerna.

SVT: Har ni gjort det?
-Vi har inte gjort det, förutom rektorn det är den enda personen vi har förhört, vi ansåg att det inte fanns något uppsåt, säger Shari Tingman till SVT.
Fredrikhovs Slotts skola är en privat friskola. På skolan studerar barnen till några av landets främsta företagare och kapitalister. Skolan är en av de skolor i landet som har flest antal sökande.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se