Kontakta oss

INRIKES

Pinsamt Sjöstedt

Publicerat

den

KRÖNIKA Först när jag hörde att vänsterledaren Jonas Sjöstedt sagt något märkligt om demonstrationen mot Nato-övningen Aurora i Göteborg tänkte jag att det inte kunde vara så farligt. Sen tittade jag på klippet. Det var ingen rolig syn.

De senaste dagarna, efter att riksdagsledamoten Rasmus Ling (MP) skrivit en minst sagt undermålig artikel i GöteborgsPosten, var ordern tydlig och skulle verkställas av hans borgerliga meningsfränder. Sociala medier svämmade över av kränkthet och indignation över Vänsterpartiets deltagande i demonstrationen mot Nato-övningen Aurora. I Aktuellts studio på bästa sändningstid debatterade Sjöstedt med Annie Lööf den stora militärövningen. I debatten kom frågan om demonstrationen mot Aurora-övningen i Göteborg upp. Jonas Sjöstedt svarade på frågan om det var lämpligt att (V) demonstrerade tillsammans med Kommunistiska Partiet och Revolutionär Kommunistisk Ungdom. Sjöstedt kritiserade då Vänsterpartiets deltagande.

”Kapitalism är inte och blir aldrig etisk. Det vet och förstår Kommunistiska Partiet. Det varken vet eller förstår Socialdemokraterna.”

Det finns några saker att påpeka här. För det första att det inte var (V) som arrangerade demonstrationen utan Kommunistiska Partiet. För det andra att Sjöstedts agerande är förkastligt. Det får vara slut på avståndstagande och beröringsskräck. I sin iver att älskas av alla sviker man uppenbarligen gärna sina ideal.

För min del står jag i regel närmare Kommunistiska Partiet än Socialdemokraterna. Det finns en orsak till det. Jag vill förändra samhället, inte bara tävla om att vara bäst på att förvalta kapitalismen etiskt. Kapitalism är inte och blir aldrig etisk. Det vet och förstår Kommunistiska Partiet. Det varken vet eller förstår Socialdemokraterna. Ett vänsterparti som förvandlas till ett litet Socialdemokraterna förlorar sitt existensberättigande. Det vore ett hån mot det politiska arv Vänsterpartiet bär på – och då menar jag inte arvet av att gå i Sovjetunionens ledband utan arvet av att i Sverige alltid gå i främsta ledet för demokratisering och progressiv förändring.

När högerns bandhundar skäller, oavsett om de heter Ling, Teodorescu eller Bali, gäller det att stå pall. Det gjorde inte Sjöstedt och det skar i hjärtat. Inte så mycket för att han inte försvarade Kommunistiska Partiet utan för att hans analys har sprungit vilse. Vänsterpartiet kommer, tyvärr, inte att sitta i regeringen efter nästa val heller. (S) springer allt mer efter samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Då är en stabil vänsteropposition viktigare än någonsin. En sådan opposition får vi inte genom osäkerhet och beröringsskräck utan genom att rakryggat stå upp för att samla de krafter som finns för enhet i olika sakfrågor, exempelvis Kommunistiska Partiet i en demonstration mot en extremt dyr Nato-övning.

Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se