Kontakta oss

ARBETSLIV

Polacker toppar listan över utstationerade arbetare i Sverige

Publicerat

den

OTRYGGA SVERIGE | Polska byggnadsarbetare är den grupp som är störst bland utländska arbetstagare som är utstationerade i Sverige.

I fjol ökade antalet utstationerade med 12 procent, visar Arbetsmiljöverkets statistik. Utstationerade arbetare är arbetare med medborgarskap i ett annat land, men arbetar i Sverige en kortare period. I snitt fanns 7 400 utstationerade på plats i Sverige under 2015. Totalt var 43 000 personer här under någon period. 40 procent av dem arbetade i byggsektorn och 20 procent inom tillverkningsindustrin.

Härifrån kom de utstationerade:
1.Polen 9 095.
2.Tyskland 5 077.
3. Litauen 4 128.
4. Indien 2 906.
5. Lettland 2 420.

I en global arbetsmarknad behöver facken bli mera flexibla och se till att svenska kollektivavtalen omfattar även stationerade utländska arbetare i Sverige. Annars riskerar vi att få en lönedumpning som inte är positiv för arbetarklassen. Sen har arbetarna rätt till trygghet och omfattas av försäkringar om olyckan är framme på jobbet, en rättighet som många utstationerade arbetare inte känner till.

På hemsidan Stoppa Fusket har man sedan länge sett hur arbetsköpare har satt i system att bruka utstationerade arbetare för att kunna undvika rättvisa löner på grund av kapitalistiska skäl. Det finns även ett mörkertal då många arbetsköpare inte betalar skatt och struntar i rättvisa kontrakt.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se