Kontakta oss

INRIKES

Undersköterskor sågar Åkessons ”låtsasjobb”-utspel: ”Att ta hand om människor är fan inget låtsasjobb”

Publicerat

den

Foto: news öresund

INRIKES Jimmie Åkessons uttalanden om utlandsfödda arbetare i P1 Morgon har skapat starka reaktioner på nätet. Enligt Åkesson utför utrikesfödda arbetare bara låtsasjobb. Nu slår flera vårdanställda tillbaka mot SD-ledaren.

Sysselsättningen bland utrikesfödda ökar i Sverige. För bara tre veckor sedan redovisade Arbetsförmedlingen att utrikesfödda står för i princip hela peronaltillväxten i den svenska vården, industrin, och handeln. När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterade utrikesfödda arbetare i P1 Morgon påstod SD-ledaren att den delen av arbetarklassen bara sysslar med låtsasjobb.

– Sysselsättningen har ökat säger man. Nu sticker jag ut hakan här och säger att nästan till 100 procent handlar det om skattefinansierade låtsasjobb. Hela ökningen står för det, sa Jimmie Åkesson i intervjun.

”Vadå låtsasjobb?”

Efter Åkessons öppna nedvärdering av utrikesfödda arbetare har många människor reagerat hårt på sociala medier. En av alla som reagerat är undersköterskan Johanna Eriksson som arbetar på ett privat äldreboende i Södertälje som har flera utrikesfödda i personalen. De senaste två åren har företaget dessutom anställt tre nyanlända.

Enligt Johanna råder det ingen skillnad i lön mellan de anställda och några kulturkrockar har hon inte hört talas om. Under midsommarhelgen satt både äldre och personal och åt sill tillsammans.

– Det är ingen av brukarna som har klagat eller varit speciellt negativ, säger Johanna Eriksson till Aktuellt Fokus.

Vad tycker du om Jimmie Åkessons uttalande om låtsasjobb?

– Vadå låtsasjobb? Vi har anställt nyanlända killar och tjejer som jobbar hur bra som helst. Jag har jobbat i vården i 25 år och sällan sett så arbetsvilliga människor som de människor vi plockat in. Dom utför dessutom samma arbetsuppgifter som vi andra och att ta hand om människor är fan inget låtsasjobb. Han och andra politiker borde prova att byta bajsblöjor en vecka. säger Johanna.

”Respektlöst”

Anders Printz från Vårdförbundet är av liknande åsikt som undersköterskan Johanna. På Twitter skriver han att han mår illa av Åkessons respektlöshet.

Industriarbetaren och IF Metallaren Ali Moeeni konstaterar att hans 30 år på den svenska arbetsmarknaden bara bestått av låtsasjobb med Åkessons logik.

Stöd röd media – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se