Kontakta oss

INRIKES

Polisen tittade på när nazisterna blockerade förintelseutställningen

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET  ”Vi vet när vi ska ingripa”. Så sa rikspolischefen angående att polisen gett demonstrationstillstånd till nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen under pågående Almedalsveckan. Mindre än 24 timmar senare blockerade  aggressiva NMR-nazister en utställning om förintelsen inför ögonen på flera poliser.

Polisbevakningen av NMR-nazisterna under Almedalsveckan har varit rigorös. Var nazisterna än har rört sig i Visby har de blivit punktmarkerade av både civilklädda och uniformerade poliser. Så ska fallet även varit idag vid lunchtid då NMR genomförde en olaglig blockad mot en utställning om förintelsen. Aktuellt Fokus har pratat med personer som befann sig på samma gata samtidigt som nazisterna genomförde blockaden. Enligt samtliga fanns flera poliser på platsen, somliga av dem ska ha stått positionerade 10-20 meter från nazisterna. Ändå gjorde polisen inga gripanden eller omhändertaganden.

– Jag säg minst fyra poliser precis i närheten och sen fanns det ytterligare ett gäng som stod lite längre bort, säger ett av vittnena till Aktuellt Fokus.

När Aktuellt Fokus ringer upp polisen vill man varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

Rikspolischefen: ”Vi vet när vi ska ingripa”

I gårdagens DN intervjuades rikspolischefen Anders Thonberg angående NMR-nazisternas närvaro under Almedalsveckan. En självsäker Thonberg deklarerade att polisen hade tränat och var beredda på att se till att Almedalen kan vara säkert för besökarna. Thonberg pratade bland annat om fler och synligare poliser på gatorna och ökat antal övervakmingskameror.

– Vi vet när vi ska ingripa. Vi har tränat våra poliser och är beredda att se till att det blir tryggt och säkert här, sa Anders Thonberg till Dagens Nyheter.

Mindre än 24 timmar senare genomförde flera NMR-nazister blockaden mot utställningen om förintelsen på St: Hansgatan i centrala Visby.

Blockerade ingångarna

På sociala medier beskriver vittnen hur flera nazister blockerade ingången till utställningen ”Fading Stories – pass them on”, som visar porträtt av överlevande från Förintelsen. Till tidningen Aftonbladet uppger anställda vid utställningen att nazisterna trakasserade besökare och skrek ”jävla mytomaner”. Enligt de anställda hindrades flera personer från att komma in på utställningen.

– De skrek ”Jävla mytomaner” och häcklade utställningen, berättar en anställd

– De tyckte att hela utställningen var ett myteri och det var flera som inte kunde ta sig in på utställningen på grund av att de var här, berättar en annan anställd, för Aftonbladet.

Judiska Ungdomsförbundet: ”helt obegripligt”

Några som har reagerat starkt över det inträffade är Judiska Ungdomsförbundet i Sverige. I ett uttalande på Twitter skriver ungdomsförbundet att det är obegripligt att polisen har gett torgmötestillstånd till NMR.

”Det är helt obegripligt att NMR har fått tillstånd att föra torgmöte idag, men också helt vedervärdigt att storma in på Fotografiskas utställning med porträtt av överlevande och skrika ”jävla mytomaner”.” skriver Judiska Ungdomsförbundet i Sverige, i ett uttalande på Twitter.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se