Kontakta oss

INRIKES

Poliserna som dödade Eric får behålla jobben även om dom döms

Publicerat

den

INRIKES Poliserna som står åtalade för att ha dödat utvecklingsstörda Eric Torell, kommer få jobba kvar som poliser även om dom döms. Det avslöjar nyhetsbyrån Siren.

Den 12 april väckte åklagaren åtal mot de tre poliser som sköt ihjäl Eric Torell på en innergård i Vasastan i Stockholm augusti förra året. Polisen hade fått larm om en beväpnad person. På innergården fann dom 20-åriga Eric Torell med downs syndrom, lekande med leksaksvapen i plast. Enligt poliserna ropade dem till Eric Torell att han skulle släppa vapnet. När han inte gjorde som han blev tillsagd öppnade poliserna eld.

Totalt avlossades 25 skott. Endast tre av skotten träffade Eric Torell, varav ett dödande skott som träffade honom i ryggen. En polis står åtalad för vållande till annans död medan de andra två står åtalade för tjänstefel.

Under tisdagen skickade Polismyndigheten in ett yttrande till Stockholms tingsrätt, där det framgår att de åtalade poliserna kommer få fortsätta arbeta spm poliser ifall de döms. Polismyndigheten skriver rakt att ingen av de åtalade ”kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom”.

Efter dödsskjutningen krävde Eric Torells mamma, Katarina Söderberg, att ansvariga polischefers agerande skulle granskas. I en intervju med Expressen uppmanade hon även ansvariga politiker till att öppna ögonen och inse att polismyndigheten måste reformeras.

– Politikerna måste öppna ögonen. De måste revidera och göra om och göra rätt vad gäller polisutbildningen, sa Katarina Söderberg.

Eric Torells mamma sågade även polisernas förklaring att dom inte såg att han hade Downs syndrom.

– Han har ett rörelsemönster som en lekande femåring. Det var inte ens mörkt ute. Hur kunde de missa att han har Downs syndrom Alla vittnen såg det klart och tydligt. Det skulle synas från rymden. Han hade tjocka glasögon, ett klassiskt månansikte, muskelsvaghet, allt var karakteristiskt, sa Katarina Söderberg efter polisen dödat hennes son.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se