Kontakta oss

NOTISER

Politikerna fördubblar sina middagskostnader – samtidigt serveras det skräp inom äldreomsorgen

Publicerat

den

örebromat2
ÖREBRO| För att vara lite extra fina och märkvärdiga har politikerna i Örebro kommun valt att fördubbla kostnaden för sina middagar. Samtidigt som politikerna tänker frångå kommunens policy och vältra sig i lyx serveras det skräp till kommunens åldringar.

Samtidigt som Örebros åldringar uppger att de inte får klaga på maten kommer politikerna i staden vältra sig lyx. Politikerna kan se fram emot att bli uppassade av den kända stjärnkocken Roger Hjälm, tidigare vinnare av kokboks-VM på Katrinelunds gästgiveri. På skattebetalarnas bekostnad kan få njuta av exempelvis löjrom från Vättern med syrad rödlök och crème fraiche på rågsurdegsbröd. Nyfångad gös från Hjälmaren. Oxfile med frasig potatiskrokett och bakad rotsellerikräm. Mjölkchokladpannacotta. Färskostsorbet och svartvinbärskräm.

Nerikes Allehanda som har uppmärksammat det hela skriver att kommundirektören Stefan Isling försvarar det hela med att det är festligheter med inbjudna representanter från vänorter och att man vill kunna bjuda på det han kallar för en hyfsad middag.

– Ja, det är för att det kostar så mycket om man ska bjuda vänorter på en normal middag på restaurang, säger han till Nerikes Allehanda.

Kommentarsfältet på Nerikes Allehanda har i skrivande stund fått över 80 kommentarer. Många av de som kommenterar är kritiska till att politikerna ska frångå den kommunala policy som säger att politikernas middag får kosta mer än 300 kronor per person. Även i kommentarer på sociala medier till människor som har valt att dela NA:s artikel är människor kritiska. Framförallt har kritiken handlat om hur kommunen behandlar sina åldringar. Många av kritikerna jämför nämligen politikernas lyx med kvaliteten på maten som serveras inom äldreomsorgen.

Undermålig skräpmat

I mars månad blev nyheten om Camilla Larssons farfar känd på sociala medier. Camilla Larsson valde att ta en bild på den mat som hennes farfar tvingas äta. Camilla publicerade bilden på Facebook och rätt snabbt började människor ifrågasätta vad de såg och fann det äckligt. Två torra köttliknande bitar av något form av djur och kemikalier. Samt några torra potatisar. Bilden delades hela 27500 gånger och folk över hela Sverige förfärades över Örebros mat inom äldreomsorgen. Läs Camillas berättelse genom att klicka på bilden nedan.

Anledningen till varför äldre tvingas ha det över hela landet ligger i regelverket kring offentliga upphandlingar. Offentliga upphandlingar innebär inte att bäst företag, bäst vård eller för den delen bäst mat vinner upphandlingen. Istället innebär det att lägst pris avgör. Med andra ord, billigast vård och mat vinner.

Inget av Sveriges riksdagspartier är emot Sveriges rådande ekonomiska system.

örebromat

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se