Kontakta oss

UTRIKES

Praktfiasko för flyktingmotståndare i Medelhavet: ”Misstänks för människosmuggling”

Publicerat

den

Bild: Hope not hate

ALT HÖGERN Det omtalade skeppet C-star som skulle användas av högeridentitärer för att stoppa flyktingar i medelhavet har nu själva fått sin besättning arresterad. Besättningen har arresterats efter att det visat sig att de ägnat sig åt flyktingsmuggling för att tjäna pengar.

Högeridentitärerna i Defend Europa blev kända för allmänheten när de köpt skeppet C-star. De tänkte använda skeppet för att stoppa flyktingar i medelhavet och skicka dem till Afrika. Det har nu visat sig att skeppets besättning bestod av ett tjugotal flyktingar från Sri Lanka som de hade flugit in, rapporterar norska NRK.

Flyktingarna från Sri Lanka hade betalat 10 000 euro och blivit lovade att de skulle få söka asyl i EU. Problem uppstod när skeppet dockade på den turkiska delen av Cypern där det var meningen att besättningen skulle bytas ut. Den turkiska delen av Cypern är inte med i EU vilket ledde till att flyktingarna vägrade lämna båten. Fem flyktingar valde senare att stiga i land och söka asyl.

Efter att de asylsökande stigit i land valde polisen att arrestera flera personer från Defend Europa och åtala dem för människosmuggling. De övriga flyktingarna, som inte sökt asyl, blev hemflugna till Sri Lanka. Efter en dag i häktet blev de åtalade släppta. De har sedan åkt vidare med ny besättning från Cypern.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se