Kontakta oss

INRIKES

Stenkastande överklassungdomar stängde ner busslinje

Publicerat

den

ÖVERKLASSEN Igår natt tvingades ansvarigt skyddsombud stänga Västtrafiks busslinje 720 mellan Kungsbacka och Kullaviks hamn efter flera sten- och äggkastningar som kunde ha slutat mycket illa. ”Kändes som det var planerat och koordinerat.” skriver den drabbade busschauffören på Facebook.

Överklassområdet Kullavik i Kungsbacka kommun har återigen drabbats av stenkastningar mot busstrafiken. Natten mot måndag blev så pass illa att den berörda busslinjen fick stängas på grund av skyddsstopp. Skyddsstoppet gjorde att ett tiotal hållplatser mellan Kungsbacka och Kullaviks hamn fick ställas in helt.

Det var när busschauffören Martin Andreasson kom körande från Kungsbacka som attackerna inträffade. Vid Särö Kyrka och Särö Skola såg han ett större mopedgäng som skingrade sig när bussen kom körande. Han körde vidare ett par minuter och sen inträffade den första attacken.

– 30 meter innan en hållplats som heter Hagryd så smällde det till som bara den. Av en nivå som jag inte varit med om innan. Det tar 15-20 sekunder innan jag fattar vad som har hänt. Då har hela min framruta blivit bombarderad med ägg.

Enligt Martin var det rena turen som avgjorde att det inte blev en allvarlig olycka.

– Jag skulle stanna på hållplatsen då en tjej skulle av. Hade hon hunnit resa sig hade hon flugit all världens väg. Jag själv blev så rädd så jag vinglade till med ratten och var nära att köra upp på cykelbanan, där det i stort sett alltid är någon som går eller cyklar. Tankarna på vad som kunnat hända stör mig något så enormt. Jag såg inte en enda människa, därav den extra chocken. Blev svårt chockad och har inte kunnat sova i natt.

Efter attacken ringde Martin till polisen och trafikledningen. Vid sista hållplatsen, innan Kullaviks Hamn, attackerades bussen på nytt – den här gången med både stenar och ägg. Ungefär samtidigt ringde en kollega till Martin och berättade att även hans buss har blivit attackerad i samma överklassområde, något som gör att Martin och hans kollegor tror att attackerna kan ha varit koordinerade.

Hur mår du nu i efterhand?
– Chockad men med gott stöd från ledningen. Tänker hela tiden på varför dom gör detta mot oss, och främst på vad konsekvenserna kan bli om man reagerar fel med bussen när man blir attackerad och en olycka händer. Samt hur man ska få stopp på det långsiktigt.

Har det hänt förr i området?
– Vi och området har haft problem tidigare. För många år sedan hade dåvarande bussar ibland poliseskort, enligt kollegor. Inställda turer har förekommit.

Martin Andreasson efterlyser mer åtgärder från samhällets sida. Samtidigt riktar han kritik mot avsaknaden av sociala insatser för de kriminella ungdomarna. Tystnaden om problematiken i området kopplar Andreasson ihop med områdets överklasstatus.

– Men det som är svårt nu är det som sker på utsidan. Kungsbacka kommun har inga fältassistenter som kan söka upp dessa ungdomar, vilket behövs om dom inte mår bra. Sen är det väl enligt mig en känslig fråga också eftersom det sker ”i ett fint område”.

Andreasson berättar även att man har tvingats anställa särskilda bussvärdar för att lugna ner stämningarna som kan uppstå ombord. Bussvärdarna ska enligt uppgift bestå av en grupp före detta missbrukarkvinnor. Enligt busschauffören har kvinnorna en fenomenal förmåga när det gäller att lugna ner stökiga situationer.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se