Kontakta oss

KRÖNIKA

Samnytt vill inkludera sexköp i högkostnadsskyddet

Publicerat

den

Foto: Pressbild

KRÖNIKA Nyligen slog polisen till mot en misstänkt koppleriverksamhet i ett villaområde i Malmö. Istället för att fokusera på de utsatta kvinnorna valde tidningen Sydsvenskan att lägga huvudfokus på att verksamheten skedde i ett välbärgat villaområde.

Grannarna i det bemedlade villaområdet säger sig vara chockade över att sexhandeln kunde ske i just deras område. Som om sexhandel och trafficking bara skulle existera bland hyresrätterma där fattiga och låglönejobbarna bor. Statistiken är tydlig: sexköp är ett problem i Sverige. Det handlar om män som tar sig rätten att köpa en annan människas kropp. Drygt 7-10 procent av de svenska männen sägs ha köpt sex. Sexköparna finns överallt, även där den bemedlade medelklassen bor. För några månader sedan sprängde polisen en bordell på Östermalm – det borde alltså inte komma som en överraskning att sexhandel sker i villaidyllen.

Sexköparna har två saker gemensamt. 1. De är empatistörda. 2. De har en förvrängd kvinnosyn.

Möt Mats Dagerlind

Skärmbild från Samnytt.se

Allt som oftast tycker sexköparna synd om sig själva. Trafficking- och kopplerioffrets känslor ger de oftast blanka fan i. En sådan person är Mats Dagerlind, ansvarig utgivare och politisk chefredaktör på Samhällsnytt. I en krönika som publicerades i slutet av maj berättar Mats Dagerlind att han tänker bli just en sexköpare. Anledningen till beslutet är att han lider i sviterna av en cancertumör och Covid-19. Den kände riksrasisten säger sig vilja ha sex på sina villkor och inte tillfredsställa någon annan. Typ som att onanera med en annans kropp som rekvisita.

”Jag har emellertid kvar mina behov av sex och fysisk beröring samtidigt som jag som älskare för närvarande inte klarar att prestera på den nivå som en partner i allmänhet förväntar sig och som jag själv tycker är rimligt att jag kan erbjuda quid pro quo. Jag behöver därför någon som kan ha sex med mig på mina villkor, inte för att få sina egna sexuella behov tillfredsställda. Jag skulle kort sagt behöva vända mig till en sexarbetare.”, skriver Mats Dagerlind på Samhällsnytt.

Synen på sex som en mänsklig rättighet lyser igenom totalt när Dagerlind även ondgör sig över att sexköp inte ingår i högkostnadsskyddet.

”Med en prislapp på 1500-2000 kronor per herdestund blir det också ekonomiskt kännbart om jag vill ha ett hyfsat regelbundet sexliv. I motsats till andra delar av mitt rehabiliterings- och omvårdnadsbehov gäller inte högkostnadsskyddet.”, skriver han.

Nazistiska bordeller

Synen på sex som mänsklig rättighet har funnits i nationalistiska kretsar sedan länge och är således ingett unikt för Samnytts politiska linje. Under andra världskriget propagerade nazisterna statliga bordeller vars syfte var att tjäna de tyska soldaterna. Fram tills 1942 hade den nationalistiska regimen upprättat omkring 500 militära bordeller över hela Väst- och Östeuropa. Minst 34 000 kvinnor tvingades till sexarbete i de militära bordellerna. Somliga kvinnor tvingades välja mellan bli våldtagen på en bordell eller att dö i ett koncentrationsläger. Enligt historikerna var fascistledaren Benito Mussolini en regelbunden bordelllbesökare när han växte upp. Falangisternas Franco-Spanien hade inte heller något emot prostitution. Det var inte förrän Spanien ville komma in i västvärldens värme som falangisterna slutligen förbjöd prostitution.

Många av männen som köper sex argumenterar precis som Mats Dagerlind, som om sex vore en mänsklig rättighet. Ingen av männen argumenterar för kvinnors rätt att slippa bli utnyttjade och våldtagna för pengar.

Sexköpslagen är inte tillräcklig

Den svenska sexköpslagen är långt ifrån tillräcklig. Om sexköpet har förmedlats genom organiserad prostitution – det vill säga koppleri eller trafficking – är det en försvårande omständighet som ska resultera i villkorlig dom jämte böter till staten. Skadestånd till offret betalas aldrig ut.

Sexköpslobbyisterna talar aldrig om offer. I deras värld är sexhandeln som vilken handel som helst. Vissa av dem argumenterar även för att kvinnor säljer sex av egen fri vilja. Extrem fattigdom, missbruk och beroendeställningar är inget de verkar reflektera över. Det där med empatistördhet och förvrängd kvinnosyn stämmer rätt bra när man tänker efter.

Magnus Karlsson
Redaktionen@aktuelltfokus.se