Kontakta oss

DEBATT

Det är bara om vi tystnar som nazisterna vinner

Publicerat

den

DEBATT Joakim har engagerat sig för fattiga hemlösa, är öppet homosexuell och aktiv inom partipolitiken. På grund av sitt engagemang lever han under mordhot från nazister. Här skriver han om varför han tänker trotsa nazisterna genom att åka till Almedalsveckan i år. En plats som många antirasister har valt att bojkotta på grund av NMR:s hotfulla närvaro.

Under förra årets Almedalsvecka stod ett 30-tal nazister omkring sin tältplats för att sprida hat och hot. Det vill säga deras politik. Vi som gick genom Visby i mångfaldsparaden förra året fick hålla utkik efter de civila poliserna som gick bland oss och runt oss när paraden närmade sig nazisterna. Flera av oss finns nämnda med namn och utpekade med foton i nazisternas tidning Nordfront där hatkommentarerna och hoten ekar tätt. Men även om vi är otrygga är vi inte osäkra, tvärtom. När nazism normaliseras är vi helt säkra på en sak: Det är bara om vi tystnar som de vinner.

Mångfaldsparaden blev lång och jag gick stolt och högljutt med, just det som var motivet till att jag blivit mordhotad av nazister förut. I handen höll jag upp en Prideflagga, högt vajandes, där det stod ”Hjälp tiggare i Lund”. Jag är homosexuell och kämpar för att mina romska medmänniskor i Lund ska ha tak över huvudet och få sina mänskliga rättigheter respekterade – och för det ska jag dö menade nazisterna. Det är sånt som de hatar. Solidariskt arbete för allas lika värde, inklusive alla de som tillhör en minoritet som inte passar in i deras världsbild. Utöver det är jag dessutom folkförrädare enligt nazisterna eftersom jag tillhör ett politiskt parti, Feministiskt Initiativ, som tycker att Sverige ska ha öppnare gränser och erbjuda trygghet till den som flyr från krig och förtryck.

Vi var många som firade när Region Gotland tog beslutet att inte erbjuda NMR tältplats i år. Det är självklart för mig att ingen bör hyra ut mark till nazister som tillhör en organisation som ur alla rimlighetens aspekter redan borde varit terrorstämplad vid det här laget. Almedalen såg ut att bli en tryggare plats i år, men där blev vi blåsta på konfekten. Polisen gav nämligen tillstånd för nazisterna att hålla torgmöte. Trots att NMR utförde tillståndslösa demonstrationer förra året (mot mångfaldsparaden), trots hotet och otryggheten som många kände förra året, trots heilandet och trots det hatiska våldsamma budskapet de propagerar.

I Finland upplöstes organisationen. I Sverige tillåter vi dem samlas och propagerar för att deras nazistiska perspektiv ska kunna verka i våra demokratiska rum. Detta våldsförskönande nationalsocialistiska parti har rätt att ställa upp till val i Sverige och sitter redan på några få stolar i något kommunfullmäktige.
Men Nazism är inte en åsikt utan ett brott.

Att tillåta propagerande för att en nordisk ras skulle vara värd mer än andra raser är så långt ifrån det löfte som Sverige genom signerandet av ICERD, den internationella konventionen för avskaffandet av all form av rasdiskriminering, som man kan komma. Hatbrott är, självklart, otroligt vanligt där aktiva nazister tillåts agera. Jag menar att polisen har fog för att vägra NMR torgmöte men att de konstant vägrar att göra så.

Att normalisera nazister på det här viset, att tillåta dem ställa upp i de allmänna valen och att behandla dem som vilket annat politiskt parti som helst, har jag förstått anses våldsförebyggande. Men jag tror inte alls på den metoden. En organisation vars medlemmar gjort sig skyldiga till bombdåd och försök till allmän ödeläggelse, som gömmer illegala vapen, som utför paramilitära övningar i Ryssland, som hotar, hatar och förföljer människorättskämpar och de som tillhör minoriteter och som dessutom uppmanar och uppmuntrar till våld – bör behandlas som en sådan och terrorstämplas eller göras olaglig. Samt definitivt inte tillåtas hålla torgmöte på den mest politiskt fyllda veckan i Sverige, Almedalsveckan.

Det är bara om vi tystnar som nazisterna vinner och just därför är det så viktigt att vara på plats i Almedalen och driva på för att stärka och försvara våra mänskliga rättigheter.

Joakim Månsson Bengtsson – Riksdagskandidat för Feministiskt Initiativ och initiativtagare till föreningen Hjälp tiggare i Lund
redaktionen@aktuelltfokus.se