Kontakta oss

INRIKES

Region Gotland säger Ja till nazism och Nej till bilism

Publicerat

den

ALMEDALEN Region Gotland välkomnar nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen till politikerveckan i Almedalen. Samtidigt säger man nej till och stoppar Motorhistoriska riksförbundets baksätesdebatter med motiveringen att man inte vill främja bilismen.

Regionens agerande  har inneburit att Motorhistoriska riksförbundet (MHRF) ställer in sin medverkan i årets Almedalsvecka. Förbundet har deltagit i Almedalsveckan tidigare och utesluter inte att man kan tänka sig att delta nästa år. Men i år ställer man som sagt in.

MHRF skriver följande på sin hemsida.

”Tyvärr har Motorhistoriska Riksförbundet behövt meddela ett antal riksdagspolitiker att förbundet inte kommer att medverka under årets Almedalsvecka. Vi har tagit beslutet efter besked från Region Gotland att vi inte längre kommer att tillåtas ha några baksätesdebatter enligt tidigare modell. Det är framför allt våra historiska fordon som förbjuds. En liknande diskussion som denna fördes även inför 2016, men då lyckades MHRF komma överens med Region Gotland. I år däremot var det däremot omöjligt att få tillstånd att visa våra kulturföremål i montern, som vi delar med Transporthistoriskt nätverk. Vi kan alltså inte medverka på önskat sätt med våra baksätesdebatter.”

Inga problem med militanta nazister

Medan föreningar som främjar bilism motarbetas av regionen är rörelser som främjar nazism välkomna. Tidigare i år meddelade Region Gotland att man tänker upplåta mark till nazistiska terrorrörelsen Nordiska Motståndsrörelsen under Almedalsveckans tre sista dagar.

– De har fått tillstånd efter det regelverk som finns, polisen har även de godkänt det, så det är beslutat och klart, sade Tommy Gardell, ordförande i tekniska nämnden på Region Gotland till TT.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se