NOTISER

Reinfeldts fallskärmsnota till skattebetalarna: 156 000 kronor i månaden

1955577_1200_675
POLITIKERELITEN | Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt plockar ut 156 000 kronor i månaden i avgångsvederlag trots att han tjänar miljonbelopp i sitt nystartade företag visar en granskning gjord av SVT.

Fredrik Reinfeldt startade i januari ett nytt företag, Fredrik Reinfeldt AB. Genom företaget erbjuder han bland annat rådgivning och föreläsningar. En föreläsning på en timme kostar 100 000 kronor. Föreläsningarna anlitas av den svenska finanseliten med företag som bland annat Swedbank.

När Reinfeldt var statsminister drev han och alliansen en hård politik mot bidrag för de behövande. De enda bidragen som var acceptabla rot- och rutbidrag samtidigt som reglerna för socialbidrag och andra bidrag för arbetslösa eller ekonomiskt utsatta blev åtstramade. Nu visar det sig att Reinfeldt själv plockat ut bidragspengar i form av avgångsvederlag som före detta statsminister. Han plockar ut en full statsministerlön på 156 000 kronor i månaden under ett helt år.

Reglerna om avgångsvederlaget säger att det ska regleras och bli lägre när politikern har en annan inkomst. Reinfeldt undviker den regleringen när han väljer att inte plocka ut lön utan låter miljonerna stanna i företaget.

Inte den första statsministern som utnyttjar systemet
Reinfeldt är inte den första statsministern som plockar fullt avgångsvederlag trots att han driver eget företag. Reinfeldts föregångare socialdemokraten Göran Persson gjorde samma sak 2007 efter att han förlorat makten. Persson plockade in miljonbelopp som PR-konsult åt olika företag. Persson blev granskad av statsrådsarvodesnämnden men det visade sig att även Persson hade följt reglerna då han inte plockat ut någon lön.

Den nuvarande moderatledaren Anna Kinberg Batra ser inga problem med att Reinfeldts agerande. Batra anser att politiker kommer att behöva en omställningsperiod till skillnad från vanliga arbetare som får a-kassa. Till SVT berättade hon följande:

– Vi ska ha möjlighet att så snabbt som möjligt gå tillbaka till arbetsmarknaden och vi måste ha en viss omställningstid för det. Jag förutsätter att de regler som finns också följs.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

2 kommentarer

2 Comments

 1. Vårdbiträde

  2015-11-07 den 19:39

  Jag stod nyss mellan att få förlängt månadskontrakt vs a-kassa.
  Fick förlängt tack och lov.
  Reinfeldt och övriga ur politikeradeln behöver aldrig jobba under den värdelösa anställningsformen \”allmän visstid\”. Dom behöver aldrig oroa sig över ekonomin. Parasiter!

  Frys deras konton och skicka dom till arbetsförmedlingen.

  • Hallå!!!

   2015-11-24 den 19:25

   Men Hallå!!
   Jag ser inga problem med att Reinfeldt och Göran Persson får 1 års fallskärm med sin vanliga lön.
   1. Vill vi inte ha möjlighet att ha den bäst lämpade som statsminister i vårt land? En person som är statsminister hade med stor sannolikhet haft en mycket högt uppsatt position inom näringslivet om personen i fråga inte varit inom politiken. Kolla bara på vad högt uppsatta chefer tjänar, 10-20 miljoner per år är inte ovanligt.
   2. Han man en statsminister post så jobbar man inte några vanliga 40h veckor som andra dödliga gör. Jag kan lova att dem ligger uppemot 100-120h/veckan (knappt tid för sömn)

   Det värsta vi kan gör är att se till att göra det riktigt oattraktivt att vara statsminister i detta land! Då är risken stor att vi får någon nöt som sitter och bestämmer saker.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp