Kontakta oss

NOTISER

Reinfeldts fallskärmsnota till skattebetalarna: 156 000 kronor i månaden

Publicerat

den

1955577_1200_675
POLITIKERELITEN | Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt plockar ut 156 000 kronor i månaden i avgångsvederlag trots att han tjänar miljonbelopp i sitt nystartade företag visar en granskning gjord av SVT.

Fredrik Reinfeldt startade i januari ett nytt företag, Fredrik Reinfeldt AB. Genom företaget erbjuder han bland annat rådgivning och föreläsningar. En föreläsning på en timme kostar 100 000 kronor. Föreläsningarna anlitas av den svenska finanseliten med företag som bland annat Swedbank.

När Reinfeldt var statsminister drev han och alliansen en hård politik mot bidrag för de behövande. De enda bidragen som var acceptabla rot- och rutbidrag samtidigt som reglerna för socialbidrag och andra bidrag för arbetslösa eller ekonomiskt utsatta blev åtstramade. Nu visar det sig att Reinfeldt själv plockat ut bidragspengar i form av avgångsvederlag som före detta statsminister. Han plockar ut en full statsministerlön på 156 000 kronor i månaden under ett helt år.

Reglerna om avgångsvederlaget säger att det ska regleras och bli lägre när politikern har en annan inkomst. Reinfeldt undviker den regleringen när han väljer att inte plocka ut lön utan låter miljonerna stanna i företaget.

Inte den första statsministern som utnyttjar systemet
Reinfeldt är inte den första statsministern som plockar fullt avgångsvederlag trots att han driver eget företag. Reinfeldts föregångare socialdemokraten Göran Persson gjorde samma sak 2007 efter att han förlorat makten. Persson plockade in miljonbelopp som PR-konsult åt olika företag. Persson blev granskad av statsrådsarvodesnämnden men det visade sig att även Persson hade följt reglerna då han inte plockat ut någon lön.

Den nuvarande moderatledaren Anna Kinberg Batra ser inga problem med att Reinfeldts agerande. Batra anser att politiker kommer att behöva en omställningsperiod till skillnad från vanliga arbetare som får a-kassa. Till SVT berättade hon följande:

– Vi ska ha möjlighet att så snabbt som möjligt gå tillbaka till arbetsmarknaden och vi måste ha en viss omställningstid för det. Jag förutsätter att de regler som finns också följs.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se