Kontakta oss

NOTISER

Överenskommelse om vänsterregering i Portugal

Publicerat

den

portugal
PORTUGAL | Tre vänsterpartier i Portugal har gått ut med att de har nått en överenskommelse om att bilda regering efter förra månadens ofullständiga riksdagsval. Det betyder att Mitten-högerkoalitionen under premiärminister Pedro Passos Coelho ser nu ut att ha misslyckas i sitt försök att bli kvar i regeringsställning.

Socialistpartiets ledare Antonio Costa vann valet och lovar att lätta på åtstramning. Han har stöd av två mindre vänsterpartier inklusive Kommunisterna. Socialistpartiet är det parti som står närmast mitten och är ett socialdemokratiskt parti.

– Förhållandena är på plats för att få ner högerkoalitionsregeringen och för socialistpartiet att bilda en regering”, sade det portugisiska kommunistpartiet i ett uttalande sent på fredag.

Högerns ledare, Passos Coelho hade uppgett att han var redo att tala med andra parter i parlamentet att fullfölja ”nödvändiga reformer” som han vill genomföra. Reformer som handlar om att montera ner välfärden och fortsatta nedskärningar i offentligsektor. Men socialisterna, kommunisterna och Vänsterblocket har tillsammans 122 platser, tillräckligt för en parlamentarisk majoritet.

Portugals president Aníbal Cavaco Silva, är oroade över inverkan på landets ekonomi och internationella ställning om vänsterpartierna får stort inflytande i regeringen. Men presidenten kan snart inte ha något annat val än att be socialdemokratiska ledare att ta över när högern kört landet i botten. En omröstning om den borgerliga administrationens åtgärdsprogram sker på tisdag och om de förlorar, kommer högerregeringen att falla.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se