Kontakta oss

ARBETSLIV

Riksbyggen anlitade ökänt fuskföretag som underleverantör

Publicerat

den

INRIKES I lördags skrev sajten stoppafusket.se om fuskföretaget Clave Construction, ett företag med svenska ägare som bedriver näringsverksamhet i Sverige men som är registrerat i Polen för att ägarna ska slippa göra rätt för sig. Nu har samma sajt avslöjat att byggjätten Riksbyggen anlitat fuskföretaget trots att Riksbyggen har krav på kollektivavtal för sina leverantörer.

Redan 2014 uppmärksammade fuskföretaget Clave Construction med att bedriva kollektivavtalsbrott, men har sedan dess kunnat fortsätta att utnyttja arbetare och svenska statens flata regelverk. Nu visar det sig alltså att byggjätten Riksbyggen som har krav på kollektivavtal för sina underleverantörer, har anlitat Clave Construction som underleverantör. Det som gör fallet speciellt är det faktum att Riksbyggen ägs till hälften av LO-förbundet Byggnads som säger sig vilja ha ordning och reda på arbetsmarknaden. Stoppafusket.se kan dessutom avslöja att underleverantörer som saknar kollektivavtal inte är en engångsföreteelse när det just gäller Riksbyggen.

När Riksbyggens ordförande, Johan Lindholm, som även är ordförande för Byggnads, kommenterar avslöjandet säger han att Riksbyggen har ett stort ansvar för att skapa ordning och reda i byggsektorn.

– Tyvärr händer de ibland att våra krav inte följs och när vi upptäcker det så genomför vi omedelbart förändringar. Vi är inte nöjda förrän alla våra byggprojekt följer våra uppställda krav, säger han till stoppafusket.se.

Läs hela avslöjandet här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se