Kontakta oss

INRIKES

Rödgröna större än Alliansen

Publicerat

den

VAL2018 Den preliminära rösträkningen är klar och det blev en rödgrön valseger med mycket knapp marginal. Hur Sverige kommer styras framöver återstår däremot att se då Sverigedemokraterna är fortsatta vågmästare och kan orsaka parlamentariskt kaos när de vill.

Enligt de preliminära siffrorna från valnatten blev valet så jämnt det bara kunde bli. Skulle resultatet stå sig när den slutgiltiga rösträkningen är klar så skiljer det bara ett enda mandat mellan Alliansen och de rödgröna. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får tillsammans 144 mandat. Alliansen landade på 143 mandat medan Sverigedemokraterna får 62 mandat.

Om Alliansen kommer släppa fram en rödgrön regering återstår att se. Under valnatten krävde samtliga Alliansledare statsminister Stefan Löfvens avgång. Men tidigare har både Liberalerna och Centerpartiet deklarerat att de inte kommer sitta i en regering med hjälp av samarbete med SD. Vilket är en förutsättning för att SD ska släppa igenom en Alliansregering.

Under Stefan Löfvens tal på Socialdemokraternas valvaka deklarerade statsministern att han vill göra slut på blockpolitiken i Sverige.

– Blockpolitiken fördummar, oavsett valutgång borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning, sa Stefan Löfven.

Preliminär mandatfördelning

Moderaterna – 70
Centerpartiet – 31
Liberalerna -19
Kristdemokraterna – 23
Arbetarepartiet-Socialdemokraterna – 101
Vänsterpartiet – 28
Miljöpartiet de gröna – 15
Sverigedemokraterna – 62

Aktuellt Fokus kommer återkomma om valet.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se