Kontakta oss

UTRIKES

Delaktiga i jihadisternas fördrivning av kurder hyllades av MP:s ministerkandidat

Publicerat

den

UTRIKES ”Vita hjälmarna” som tidigare hyllats av svenska politiker och välkomnats på UD i Stockholm, är delaktiga i den etniska fördrivningen av kurder i Afrin, norra Syrien. Den terrorkopplade gruppen som officiellt heter Syrian Civil Defence, har tidigare hyllats av Miljöpartiets förra ministerkandidat, Pernilla Stålhammar.

De så kallade ”Vita hjälmarna” har lyfts fram och hyllats av det politiska etablissemanget i västvärlden. Samtidigt har dom kommit att bli mediernas sanningsvittnen mot den syriska regimen i det pågående inbördeskriget. Mainstream medierna har tidigare låtit bli att rapportera om gruppens kopplingar till salafi-jihadistiska islamister. Nu har Vita hjälmarna tagit tydligt ställning mot den demokratiska revolutionen i norra Syrien genom att öppet ta ställning för invasionsstyrkan Turkiet som ockuperar delar av landet tillsammans med salafi-jihadister. På Twitter hyllar Vita hjälmarna Turkiets ockupation och skriver att dom åter har börjat operera i den hårt ansatta staden Afrin.

Det är tidningen Proletären som har uppmärksammat Vita hjälmarnas ställningstagande för den turkiskledda ockupationen. Tidningen har bland annat översatt en tweet från gruppen där dom ondgör sig över YPG och dess moderparti PYD.

”Efter att ha varit förbjudna i två och ett halvt år återvände SyrianCivilDefence [Vita hjälmarnas officiella namn] för att arbeta i den syriska staden Afrin för att tjäna alla syrier. PYD och YPJ stängde centret och arresterade de frivilliga som arbetade där, idag kom vi tillbaka för att vara med invånarna.”

Hyllades i riksdagens talarstol

För bara två år sedan stod Miljöpartiets före detta kandidat till utrikesministerposten, Pernilla Stålhammar, och hyllade Vita hjälmarna i riksdagens talarstol. I samband med hyllningen stoltserade hon över att ha presenterat den terrorkopplade gruppen på Right Livelihoods utdelning av det så kallade ”alternativa nobelpriset”. I sitt anförande i riksdagens talarstol förde Stålhammar till och med ut gruppens propagandasiffror. Efteråt fick hon applåder från politiker tillhörande hela den politiska åttaklövern.

– I fredags hade jag den stora äran att få presentera De vita hjälmarna på Right Livelihoods prisutdelning. Det var en oerhört stark upplevelse att få presentera dem. De vita hjälmarna är frivilliga krafter – ungefär 3000 personer – som i Syrien står och väntar på att bombplanen ska komma, och sedan springer dit och gräver fram människor ur rasmassorna. Tack vare dem är 62000 människor i livet i dag, sa Pernilla Stålhammar.

Skandalös miljöpartist

Fram till förra året var Pernilla Stålhammar Miljöpartiets kandidat till posten som utrikesminister. Efter att spridit falska anklagelser om en tjänsteman hon tidigare haft förhållande med, tvingades hon avgå från posten som Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson. Trots skandalerna som innefattade grova anklagelser om kontakter med ryska staten har Stålhammar fått fortsatt förtroende att sitta kvar som riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Efter att staden Afrin föll i händerna på Turkiet och dess allierade jihadiststyrkor tog det bara en dryg vecka innan Vita hjälmarna var på plats i staden. Enligt Världshälsorganisationen WHO har över 167 000 människor fördrivits från Afrin regionen sedan Turkiet inledde invasionen av norra Syrien.

Källa: Vita hjälmarna delaktiga i Turkiets Fördrivning av kurderRiksdagen.se

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se