Kontakta oss

INRIKES

Sjöstedts löfte kan tvinga Vänsterpartiet samarbeta med SD

Publicerat

den

INRIKES När Jonas Sjöstedt förklarade att  Vänsterpartiet ändrat sig om att fälla den nyliberala uppgörelsen mellan S, L och C, gav han väljarna ett misstroendelöfte. Men för att genomföra löftet kan Vänsterpartiet tvingas samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Misstroendelöftet innebär att om de lägger fram de förslagen på riksdagens bord så sätter vi stopp, sa V-ledaren Jonas Sjöstedt till DN.

Under gårdagens pressträff gav Jonas Sjöstedt beskedet till väljarna: Vänsterpartiet kommer släppa fram Stefan Löfvens centristkoalition samtidigt som man lovar att fälla Löfven om han gör allvar av den nyliberala uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

– Vid lagförslag om marknadshyror eller uppluckring av arbetsrätten så kommer vi att rösta för att avsätta Stefan Löfven som statsminister, sa Jonas Sjöstedt.

Problemet med Jonas Sjöstedts misstroendelöfte är att löftet inte går att genomföra i praktiken. Det är alltså en retorisk blåsning för att lugna ner kritiska partikamrater och väljare.

Kan tvingas samarbeta med Sverigedemokraterna

Ska Vänsterpartiet väcka en misstroendeomröstning så krävs det att partiet har 35 riksdagsledamöter bakom sig. Vänsterpartiets riksdagsgrupp består av 28 personer, vilket innebär att partiet inte kan väcka en misstroendeförklaring utan att samarbeta med  Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Detta eftersom riksdagen kräver att minst 175 riksdagsledamöter röstar för Vänsterpartiets misstroendeförklaring. I praktiken innebär det att Sjöstedt måste övertala högertrojkan M, SD och KD att fälla nyliberala reformer som de själva vill genomföra.

Skulle Sjöstedt samarbeta med SD om en misstroendeförklaring kommer Vänsterpartiets helomvändning i regeringsfrågan att se ännu märkligare ut. Enligt Jonas Sjöstedt tog man nämligen beslutet för att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande över rikspolitiken.

– Vänsterpartiet är i sitt hjärta ett antirasistiskt parti. Utifrån detta har V fattat sitt beslut. V kommer att avstå att rösta om Stefan Löfven. Det innebär att han kan tillträda som statsminister, sa Jonas Sjöstedt under onsdagens pressträff.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se