Kontakta oss

iFOKUS

Så vilseleder Marcus Oscarsson läsarna om opinionssiffrorna

Publicerat

den

Faksimil Youtube

iFOKUS    TV4-profilen och mångmiljonären Marcus Oscarsson vilseleder läsarna om opinionssiffrorna inför valet. När Oscarsson skriver om SVT/Novus senaste opinionsmätning försöker han göra högerblocket större än vad det faktiskt är.

Marcus Oscarsson försöker ofta framställa sig som Sveriges mest opartiska journalist. Men är det verkligen så? På sin hemsida försöker den kända TV4-profilen ge sken av att det politiska högerblocket är större än vad det faktiskt är. Marcus Oscarsson skriver att högerblocket M, SD, KD och L tillsammans får 48,4 procent av rösterna. Vilket kan jämföras med det vänsterliberala blocket bestående av S, V, C och MP tillsammans får 50 procent.

Oscarsson må ha rätt i sak men sett till hur riksdagsvalen fungerar vilseleder han väljarna. I mätningen når Liberalerna bara upp till 2,9 procent. Vilket är långt under riksdagsspärren på fyra procent. Om det vore val idag hade dessa 2,9 procent aldrig räknats till högerblockets fördel. Anledningen till det är för att Liberalerna inte hade suttit kvar i Sveriges riksdag.

Eftersom Moderaterna får 22,6 procent i mätningen, Sverigedemokraterna 18,7 och Kristdemokraterna 4,2 blir den korrekta siffran för högerblocket inte 48,4 utan 45,5 procent. Vilket innebär att det vänsterliberala blockets ledning är betydligt större än vad som framkommer på Marcus Oscarssons hemsida.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 (betalningsmottagare k.fredriksson).

 

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se