Kontakta oss

KRÖNIKA

(S)aknas viljan att stoppa könsapartheid?

Publicerat

den

KRÖNIKA| Man hade kunnat tänka sig att samhället åtminstone hade lärt sig något nytt. Så är dock inte fallet för nu är det dags igen. Könssegregerade matsalar, bussturer och undervisning är tydligen för svårt att komma åt, detta trots att man har alla statliga och kommunala kontrollinstrument som existerar till sitt förfogande. Det hade känts skönt att säga att jag är förvånad. Men så är inte fallet – snarare tvärtom.

Under 2016 fick ett stort antal kvinnoorganisationer sina ansökningar för arbete mot extremism avslagna av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Det behöver naturligtvis inte finnas ett samband, men handläggare för ansökningarna var MUCF-handläggaren Omar Nur, tidigare rektor för skandalomsusade Jasminskolan. Jasminskolan blev känd när det uppdagades att killar och tjejer inte ens fick äta i samma matsal. Men nu är det alltså dags igen. Dumheterna fortsätter.

För en tid sedan blev Al Azharskolan känd för att man hade könsseparerade idrottslektioner. Nu har skolan återigen hamnat i fokus i Kalla Faktas reportage som sänds ikväll den 4/4. Orsaken är att eleverna på skolan inte ens får åka skolbuss till skolan utan att könssegregeras. Al Azharskolan ligger ett stenkast från där jag bor. Under dagen har statsminister Stefan Löfven gått ut och fördömt den könsapartheid som bedrivs på skolan. Gott så. För några år sedan när jag engagerade mig i organisationen Varken Hora eller Kuvad var mitt motiv att min stadsdel, Hässelby, skulle vara en stadsdel för alla. Det är den fortfarande inte. Killar och tjejer separeras, oskrivna koder styr hur kvinnor ska klä sig. Det finns områden där detta är mer tydligt, exempelvis Husby.

När vi försökte diskutera dessa frågor och lyfta fram dem i ljuset fick vi höra att vi skulle sluta svartmåla förorten. Mina vänner och systrar som kämpar för demokratisk sekularism och feminism började misstänkliggöras som rasister och islamofober. Vilket ledde till hat från min egen sida.

Jag började helt uppriktigt hata de så kallade ”feminister” som misstänkliggjorde modiga människor som vågade bryta ett starkt stigma. De skulle tystas av en vit, akademisk och priviligierad medelklasselit från innerstan och Nacka som trodde sig veta bättre. Ungefär som Stefan Löfven och S-karriäristerna.

Till Stefan Löfven, medelklasseliten inom vänstern och till de så kallade feminister som inte sätter ned foten mot religiösa fundamentalister vill jag bara säga en sak: Dra åt helvete. I uppriktighetens namn har Löfvens avståndstagande från Al Azharskolans könsapartheid inget som helst värde i dagens samhälle. Det är nämligen för många som har varnat. Regering och riksdag har med några få undantag vägrat lyssna. Här ser ni konsekvenserna. Se Kalla Fakta ikväll med vetskapen om att det dem skildrar tyvärr inte är något nytt.

Jonas Lundgren
jonas.lundgren@aktuelltfokus.se