Kontakta oss

KRÖNIKA

Salka Sandén: Högern borde läsa Janouch istället för att gorma om censur

Publicerat

den

KULTURKRÖNIKA Istället för att gorma om att Katerina Janouch är utsatt för någon slags konspiratorisk censur, borde högern prova att läsa hennes böcker. Det skriver dagens krönikör, Salka Sandén.

Dummast just nu måste ändå vara de där litteraturälskande högertrollen som ger sig på PocketShop och dess personal för att Janouch böcker säljer sämre nu för tiden?

Deras försök att dra en lans för sin författare får ju bara konsekvensen att allmänheten görs uppmärksam på att hennes popularitet dalat. Med sådana vänner behöver man inga fiender o.s.v.
Dessutom påpekade en vän till mig, som jobbar i bokbranschen, att det inte är en hemlighet att den typiska bokläsaren placerar sig till vänster om mitten politiskt. Helt enkelt så dalar så klart Janouch popularitet som författare när hon gör en massa vettlösa högerextrema utspel.

Lite som när Bokmässan upptäckte att det där med att öppet omfamna högerradikala gjorde att besökare i kategorin under medelålder nästan helt uteblev i år. Högerradikala älskar ju att ragea i media om böcker, bibliotek, författare, censur och så vidare men en grej de faktiskt ytterst sällan gör är tittar i en bok. Därför märks det mycket mer när de som faktiskt använder böcker lite diskret vänder sig till en annan distributör eller författare.

Det mest ironiska med det här, för att knyta tillbaka till Cirkus Janouch, är ju alltså att orsaken till att Janouch får känna på kapitalismens logik i form av att bli mindre prioriterad när hon säljer sämre är ju att detta dels beror på att vänstern inte läser henne – men dels beror det också på att högern inte läser henne! Om alla de här som ”älskar” Janouch hade älskat henne lika mycket genom att faktiskt köpa och läsa hennes böcker som genom att gorma om censur – då hade de inte heller behövt gorma om censur.

 

Salka Sandén
redaktionen@aktuelltfokus.se