Kontakta oss

INRIKES

Säpochefen varnade för terrorism – anklagas för PK

Publicerat

den

HÖGERN Säpochefen Klas Friberg varnade för att politikernas höga tonläge leda till högerextrema terrorhandlingar. Då blev han kallad för politiskt korrekt, landsförrädare och sosse av högeranhängare. Aktuellt Fokus har tagit en titt på hur högern har reagerat Säkerhetspolisen.

Det var i SVT Agenda som Säpochefen Klas Friberg varnade för att det höga och aggressiva tonläget i samhällsdebatterna radikaliserar svenska högerextremister. Bakom det höga tonläget pekade han ut politiker och opinionsbildare.

– Det är att göra det extrema till det normala, det är en fara. Den typen av språk, den typen av utpekanden som dom har sysslat med i många år, om det tas över och används av officiella personer i Sverige, av politiker eller opinionsbildare i olika typer av debatter då gör man deras språk normalt. Det är den ena risken, säger Klas Friberg och fortsätter:

– Den andra risken är att dom tycker att deras extrema språk inte är tillräckligt och att man radikaliseras ytterligare och anser att man måste ta några steg till och då hamnar man i våld och då hamnar man i brott, säger han till SVT.

Programmet på SVT hann inte ens avslutas förrän hatfyllda kommentarer om Klas Friberg började dyka upp på sociala medier. Arga högeranhängare började bland annat jämföra Klas Friberg med landsförrädare. Andra började genast spekulera i om Klas Friberg är sosse.

Det är framförallt anhängare till de nationalistiska högerpartierna som har reagerat negativt på att Säpo väljer att lyfta terrorhotet från extremhögern. Många av dessa menar att Säpo ljuger för att dölja hotet från extrema islamister och att lögnerna sprids i maskopi med Socialdemokraterna. Andra menar att det aldrig har funnits några terrorhot från högern. Men stämmer det verkligen? Nej verkligen inte.  Sedan 2008 svenska högeranhängare mördat minst åtta personer i Sverige. Utöver det har även bombattentat och mordbrandsattacker genomförts mot hundratals mål, varav majoriteten har riktats mot flyktingboenden, tiggarläger och lokaler tillhörande arbetarrörelsen.

Här nedan följer ett axplock på högeranhängarna reaktioner på Säpo.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se