Kontakta oss

INRIKES

Säpochefen: Politikernas tonläge radikaliserar högerextremister

Publicerat

den

INRIKES Säpochefen Klas Friberg anser att svenska politiker och opinionsbildare göder radikaliseringen av högerextremister. Enligt Säpochefen riskerar radikaliseringen att skapa terrordåd i Sverige.

Det var när Klas Friberg gästade SVT Agenda på söndagskvällen som han tog upp tonen i samhällsdebatten. Med anledning av terrorattentaten på Nya Zeeland varnade Säpochefen politiker och opinionsbildare för att deras höga tonläge i samhällsdebatterna riskerar att radikalisera svenska högerextremister ännu mer, vilket kan få dem att begå värre brott.

– Det är att göra det extrema till det normala, det är en fara. Den typen av språk, den typen av utpekanden som dom har sysslat med i många år, om det tas över och används av officiella personer i Sverige, av politiker eller opinionsbildare i olika typer av debatter då gör man deras språk normalt. Det är den ena risken, säger Klas Friberg och fortsätter:

– Den andra risken är att dom tycker att deras extrema språk inte är tillräckligt och att man radikaliseras ytterligare och anser att man måste ta några steg till och då hamnar man i våld och då hamnar man i brott, säger han.

I programmet berättade Säpochefen att högerextremister försöker påverka svensk beslutsfattning med våld.

Kan högerextremister tänka sig att utföra terrordåd liknande det som hände på Nya Zeeland här i Sverige? Enligt Säpo-chefen går det inte att utesluta. Den svenska extremhögern har redan våldspotential.

– När det gäller Sverige så har Säkerhetspolisen under flera år påpekat att det finns en våldspotential i den högerextremistiska miljön, där det finns individer som skulle kunna begå den här typen av grova brott, säger Säpochefen.

Enligt Klas Friberg försöker högerextremister påverka svenska beslutsfattare med våld.

– Vi ser att de i dag försöker påverka opinionsbildningen, beslutsfattare och meningsmotståndare med hjälp av våld och med hjälp av brott, och det är naturligtvis mycket allvarligt ur en demokratisk synvinkel, säger Friberg till SVT:s Agenda.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se