Kontakta oss

UTRIKES

Saudiarabien försvarar mord på homosexuella

Publicerat

den

SAUDIARABIENI FN:s råd för mänskliga rättigheter försvarar Saudiarabien sin rätt att tortera och avrätta HBT-Q personer.

I FN:s råd för mänskliga rättigheter röstades det om en resolution som försöker stoppa medlemsländerna att bedriva tortyr eller utdela andra inhumana straff. Resolutionen refererar till en tidigare FN-rapport. I rapporten nämns flera fall där personer torterats eller avrättats för sin sexuella läggning.

Saudiarabien valde att protestera mot resolutionen. De motiverade sitt beslut med att säga att tortyr inte är acceptabelt men ansåg att rapporten var kontroversiell då den nämndes flera fall av homosexuella personer. De ansåg att resolutionen mot tortyr var ett försök att smyga in ökade rättigheter för homosexuella personer. I Saudiarabien kan homosexuella dömas till dödsstraff.

Får stöd av Sverige och USA
Förra månaden skapade FN rubriker när de röstade in Saudiarabien i kvinnokommissionen för kvinnors rättigheter. Omröstning för vilka länder som röstade in Saudiarabien i kvinnokommissionen är dold. Flera av länderna som röstade in Saudiarabien har senare tagit avstånd. Sveriges regering vägrar offentliggöra hur de röstat vilket tolkats som att de visade sitt stöd till Saudiarabien.

Saudiarabien är en rik oljestat vilket lett till att flera länder blundar för de mänskliga rättigheterna och väljer att göra affärer med landet. Förra veckan var USAs president i Saudiarabien och skrev på ett vapenavtal med landet trots att de sponsrar ett blodigt inbördeskrig i Jemen.

2012 avslöjades Saudiaffären av journalister på Sveriges Radio. Saudiaffären innebar att Sverige bland annat skulle bygga en vapenfabrik. Avslöjandet ledde till att dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors (m) avgick. 2015 meddelade Stefan Löfvén att samförståndsavtalet mellan Saudiarabien och Sverige inte skulle förnyas. Islamistdiktaturen fick då stöd av Sveriges borgerliga elit som genom Svenskt Näringsliv drev en kampanj mot Löfvéns beslut. Svenskt Näringsliv satte vinstintresset före mänskliga rättigheter.

Tidigare i månadens gick Kändisbloggerskan Blondinbella, Isabella Löwengrip ut med att hon skulle göra affärer med islamistdiktaturen. Blondinbella skulle tjäna pengar genom att sälja smink i landet. Rättsystemet i Saudiarabien baseras på deras wahabitiska tolkning av islam som inte tillåter kvinnor att visa ansiktet offentligt.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se