Kontakta oss

EKONOMI

SBAB-ekonom förklarar sjunkande bostadspriser med psykologi

Publicerat

den

EKONOMI Priserna på bostadsmarknaden har börjat sjunka och nu meddelar mäklarna att allt fler bostäder säljs under utsatt pris. Enligt Expressen är antalet bud och budgivningar i Stockholm på den lägsta nivån sedan 2013 och siffrorna pekar åt samma håll över resten av landet.

Siffrorna som Expressen utgår från är framtagen statistik från bostadssajten Booli och gäller perioden den 28 augusti 2015 till 24 september 2017. Enligt statistiken har antalet spekulanter som är med om budgivningen minskat med hela 28 procent. De senaste två åren kan man samtidigt se en fördubbling av antalet bostäder som säljs under utgångspris.
När Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB ska förklara siffrorna för Expressen uppger hon att det handlar om psykologi.

– Säljare är väldigt snabba att följa med när priserna går uppåt, och köpare är snabba att följa med nedåt. De här siffrorna visar att säljarna nu har insett att de behöver sänka sina prisförväntningar något, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB till Expressen.

”utbudschock på marknaden till följd av mängden nyproduktion”

Aktuellt Fokus har talat med journalisten och förfataren Per Björklund, som är aktuell med boken ”Kasinolandet : bostadsbubblan och den nya svenska modellen”. När Per Pjörklund kommenterar de senaste siffrorna säger han sig se något av en utbudschock på grund av mängden nyproduktion.

– Jag tror vi ser något av en utbudschock på marknaden till följd av mängden nyproduktion. Många som vill sälja nu har redan köpt nytt för ett år sedan. Då uppstår en slags mismatch mellan köpare och säljare på andrahandsmarknaden.

När det gäller den psykologiska biten säger Per Björklund att det finns flera faktorer att ta hänsyn till.

– Köpare påverkas också psykologiskt av flera faktorer. Stagnerande priser har i sig dämpat förväntningarna på en fortsatt uppgång. Och man ser att det finns en växande mängd osåld nyproduktion ute på marknaden. Sen verkar det som att många vill sälja små lägenheter nu. Det skulle kunna tyda på att spekulanter och privatuthyrare vill realisera sin vinst genom att sälja nu.

Enligt Björklund finns det risk att köparna kan bli ännu mer försiktiga.

– Det ligger även mycket inflyttningsklar nyproduktion ute till försäljning igen av privatpersoner, till stor del troligen spekulanter som hoppats göra ett snabbt klipp. Blir det en tydlig nedgång kan ännu fler vilja sälja innan de förlorat för mycket pengar. Och köparna kan bli ännu mer försiktiga, säger Per Björklund till Aktuellt Fokus.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se