Kontakta oss

INRIKES

Tidigare FI-ledare åtalas för plagiat

Publicerat

den

INRIKES Victoria Kawesa polisanmäldes för att ha presenterat en annan forskares material som sitt eget vid en konferens hösten 2016. Igårmeddelade kammaråklagaren att den nyligen avhoppade partiledaren åtalas för brott mot upphovsrättslagen.

På en genusforskarkonferens hösten 2016 presenterade Kawesa, doktorand och en av huvudtalarna, ett 20-tal Powerpointslides med doktoranden Therese Svenssons forskning som sin egen. Therese Svensson satt i publiken.

Göteborgs universitets doktorandkommittée uppmuntrade Svensson att anmäla Kawesa, och i april i år anmäldes hon för upphovsrättsbrott. Therese Svensson rekommenderades att anmäla för att fallet är av principiell vikt för hur plagiat ska bedömas rättsligt på doktorandnivå.

Igår meddelade åklagaren att åtal väcks mot FI:s tidigare partiledare. ”Vid en fällande dom är min uppfattning att påföljden bör bli böter”, skriver kammaråklagare Anna Ginner vid Internationella åklagarkammaren Stockholm i ett pressmeddelande. Hon bedömer också bevisläget som gott.

– Vid en fällande dom är min uppfattning att påföljden bör bli böter, säger kammaråklagare Anna Ginner vid Internationella åklagarkammaren Stockholm, som lett förundersökningen.

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se