Kontakta oss

INRIKES

SD-nämndeman i pågående nazisträttegång spred antisemitisk propaganda

Publicerat

den

INRIKES | Sverigedemokraten Sofia Lanner från Uppsala är inte bara nämndeman i Uppsala Tingsrätt. Hon är även lärare och politiker med uppdrag som ersättare i Uppsala kommuns valberedning. Så sent som i valet 2014 kandiderade hon till kommunfullmäktige och men även till landstingsfullmäktige. Aktuellt Fokus kan nu avslöja att Sofia Lanner har spridit antisemitisk och rasideologisk propaganda på nätet.

Det är på sin personliga Facebook-sida som Lanner har delat propagandan. Bland de delningar nämndemannen har valt att dela öppet till allmänheten återfinns bland annat rasideologiska Granskning Sverige, samt en antisemitisk propagandafilm där kraftigt antisemitiska myter sprids. Myterna baseras på idén om en judisk kontrollerad världsordning,”New World Order”, som gör gällande att statsminister Stefan Löfven styrs av Bilderbergergruppen och att FN egentligen är ute efter folkmord. Ett folkmord som dessutom ska vara organiserat av judar.

Det som gör det extra anmärkningsvärt, då Sverigedemokraterna normalt sätt inte agerar på dylik propagandaspridning är att Sofia Lanner är en av de tre nämndemän som sitter med i den uppmärksammade rättegången mot de medlemmar från Svenska Motståndsrörelsen, som tillsammans med över ett dussin andra medlemmar i organisationen, överföll och misshandlade en förbipasserande antirasist i Uppsala 2013. Mannen misshandlades efter han ifrågasatt innehållet i de flygblad som delades ut av SMR-medlemmarna.

Granskning Sverige är en rasideologisk propagandakanal på Youtube. Propagandakanalen sprider bland annat konspirationsteorier som gör gällande att vita människor utsätts för ett pågående folkmord. Kanalen hävdar även att RFSL (riksförbundet för sexuellt likaberättigande) i samarbete med Forum för Levande Historia verkar för att: ”indoktrinera barn till rasblandning”. Antisemitiska konspirationsteorier om så kallade ”kulturmarxister” är även något som sprids från kanalen.

Granskning Sverige har även hyllats och förts fram på Svenska Motståndsrörelsens hemsida, Nordfront. Vid en sökning i Nordfronts artikelarkiv framgår det Nordfront har gjort nyheter av Granskning Sveriges propaganda vid minst 23 tillfällen. Hur Sofia Lanner ställer sig till Svenska Motståndsrörelsen är för närvarande oklart. Vad som däremot är klart är att de bägge sprider samma antisemitiska propaganda.

11164638_1127134563978691_1233220314633555361_n


Redaktionen

redaktionen@aktuelltfokus.se