Kontakta oss

NOTISER

SD närmar sig borgerligheten – Vill ge mer skattepengar till riskkapitalister

Publicerat

den

åkessonkapitalist
HÖGERETABLISSEMANGET
| I Dagens Industri bekräftar Kreabs Sverigechef Markus Uvell att det är han som sköter kommunikationsbyråns kontakter med Sverigedemokraterna.

”Jag tror att det är jätte­viktigt att förstå hur olika aktörer uppfattar samhällsutvecklingen. Det gäller inte minst Sverigedemokraterna som har ett potentiellt jättestort inflytande i svensk politik”, säger Markus Uvell till Dagens Industri.

Gräddan av etablissemanget

Markus Uvell är en del av det politiska högeretablissemanget i Sverige. Förutom att vara Sverigechef för Kreab har Markus Uvell även varit chefredaktör för den liberala tankesmedjan Timbro. En tankesmedsja som bedöms ha haft stort inflytande över den forna Alliansregeringen.

Uvells cv innefattar bland annat poster som opinionsanalyschef vid Svenskt Näringsliv och grundare av och vd för omvärldsanalysföretaget United Minds, styrelseledamot för den borgerliga lobbyorganisationen Skattebetalarnas Förening samt tidigare ansvarsposter inom Fria Moderata Studentförbundet och MUF och Moderaterna.

Sverigedemokraternas inställning till Sveriges maktelit och högeretablissemang är sedan tidigare känd via partiets sympatiröstande med Allianspartierna. Jimmie Åkesson själv har sin bakgrund i MUF vilket även har färgat partiets syn på arbetarklassfrågor, synen på välfärd och den negativa inställningen till facklig organisering för arbetartrygghet.

Partiet har sedan åratal beskrivits som en underdog som ingen vill ta i med tång. I verkligheten är Sverigedemokraterna ett parti bestående av proffspolitiker som har tjänat miljontals kronor på att bli en del av det politiska etablissemanget. Idag är partiet precis som DÖ-partierna ett systemtroget parti som samarbetar med makteliten.

Sverigedemokraterna vill se mer vinster i välfärden

Kreab är en av Sveriges ledande kommunikationsbyråer och anses mycket inflytelserika. Grundare och majoritetsägare är Peje Emilsson, före detta Moderatpolitiker och känd inom svenskt näringsliv. Emilsson är även ägare av Kunskapsskolan, en av landets största friskolekoncerner.

Peje Emilssons intresse av Sverigedemokraterna grundar sig inte bara i att Sverigedemokraterna kommer att spela större roll i svensk politik framöver, det grundar sig även på att Sverigedemokraterna vill ösa mer pengar till riskkapitalister inom bland annat vården.

Inne på partiets hemsida under fliken Vår politik A till Ö, aviserar SD sin positiva inställning till vinster i välfärden. Att Sverigedemokraterna är för vinster i välfärden gynnar nämligen Emilsson.

Enligt tidningen ETC började Emilsson sin bana som ”ordförande för moderata studentförbundet i början av 70-talet. Fanns med i den innersta moderata kretsen när planerna för att privatisera skolan skissades upp. I hans nätverk finns en lång rad toppolitiker och tjänstemän, som Carl Bildt, Per Unckel, Anders Hultin och Odd Eiken. I Emilssons krets finns också miljöpartisten Mikaela Valtersson, socialdemokraten Stefan Stern och Attendos koncernchef Henrik Borelius. Grundare till både Kunskapsskolan och pr-firman Kreab, som har haft många uppdrag åt moderaterna och Svenskt Näringsliv.”

Sverigedemokraternas ställningstagande i frågan om skattepengar till riskkapitalister gynnar onekligen den rika överklassen. Däremot inte de som pengarna är avsedda till.

Dessa har SD haft möten med hittills
– Svenskt Näringsliv
– Företagarna

– Almega
– Vårdföretagarna
– Svensk Handel

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se