Kontakta oss

NOTISER

SKMA om högerns hatdrev mot SVT:s nya julvärd: ”Vedervärdigt”

Publicerat

den

ginadHÖGERHATET| När Markus Uvell försökte få med sig Svenska Kommittén Mot Antisemitism, SKMA i högerns drev mot SVT:s nya julvärd tog det stopp. SKMA vägrade delta i drevet och gav den kända högerlobbyisten svar på tal.

Beskedet om SVT:s nya julvärd har tagit skruv hos högern på sociala medier och sedan det blev känt att Gina Dirawi skulle presentera det anrika julfirandet har hon bland annat få ta emot grova hot och ett kompakt näthat från högern.

I näthatsdrevet attackeras Gina Dirawi framförallt för att hon är en muslimsk kvinna. Enligt högersympatisörer på mikrobloggen Twitter tycker flera av dem att muslimer inte ska få lov att visas på tv. Förutom det använder delar av högern ett treårigt uttalande från Gina Dirawi för att försöka få bort henne från Sveriges Television genom att anklaga henne för antisemitism.

Anklagas för att hata judar

Den påstådda antisemitismen ska ha bestått i att Gina Dirawi rekommenderade en bok för tre år sedan. Bokens författare Lasse Wilhelmsson har varit aktiv i högerradikala kretsar och är känd för att sprida aversion mot judar och judendomen. Dirawi som har förklarat att hon inte visste mer om författaren än vad den breda allmänheten vet har i efterhand då hon upplystes om vem Wilhelmsson var, tagit avstånd från rekommendationen av författarens verk. Men det räckte inte enligt högeretablissemanget på sociala medier.

Den självutnämnda Twittereliten vill brännmärka den 25-åriga kvinnan eftersom hon även har haft fräckheten att jämföra Israels apartheidinspirerade raslagar med raslagarna under det nationalsocialistiska styret i Tyskland 1933-1945.

Utagerat enligt SKMA

Då Markus Uvell försöker dra med sig Svenska Kommittén Mot Antisemitism, SKMA i drevet mot Gina Dirawi tar det däremot stopp. SKMA anser nämligen att frågan kring Dirawis påstådda antisemitism är en utagerad fråga.

SKMA levererar dessutom en hård känga till Uvell och resten av högerns ”tycka-rätt”-elit på Twitter. Som ett svar till bland annat Markus Uvell skriver SKMA att den pågående hetsen mot Dirawi är vedervärdig.

Trots SKMA:s inställning i frågan valde Markus Uvell att fortsätta driva på drevet. Enligt Uvell har Dirawis kritik av Israel och boktips varit grov rasistisk propaganda, något som Uvell anser vara oacceptabelt att sprida. Uvell går även så långt att han skriver att Gina Dirawis treåriga ursäkt för sin okunskap kring författaren Wilhelmsson är genomskinlig. Markus Uvell skriver även att han anser att ”grov rasism diskvalificerar personer från offentliga uppdrag”. Högerlobbyisten slutade däremot inte där. Han retweetade även en jämförelse mellan Gina Dirawi och den morddömda nazisten Klas Lund som tills nyligen var ledare för den nazistiska organisationen Nordisk Motståndsrörelsen.

Har närmat sig grova rasister

Markus Uvell är verkställande direktör för lobbyisterna inom Stiftelsen Fritt Näringsliv/Timbro. Tidigare senior partner vid den borgerliga PR-byrån Kreab, vd för opinionsmätningsföretaget Demoskop, opinionsanalyschef vid Svenskt Näringsliv och grundare av och vd för omvärldsanalysföretaget United Minds.

Uvell sitter även i styrelsen för Skattebetalarnas förening och satt tidigare i styrelsen för Centrum för rättvisa. 1994 satt Uvell i Fria Moderata Studentförbundets presidium och har varit redaktör för förbundets tidskrift Svensk Linje. Han har även varit aktiv i MUF och moderaterna i Västerbotten.

Markus Uvell som bland annat förespråkar lönesänkningar för svensk arbetarklass, privatiseringar och mindre självständighet för Sverige är en av de högeraktiva i landet som har jobbat hårdast med att ta in Sverigedemokraterna i högeretablissemanget. Han har bland annat fikat och lunchat med ledande SD-politiker och legat bakom näringslivets hemliga möten med SD.

Markus Uvell har tidigare ställt sig positiv till svensk vapenexport till det grovt islamistiska landet Saudiarabien. Ett land där mänskliga rättigheter inte existerar och judar demoniseras i landets skolböcker.

skma

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se