Kontakta oss

NOTISER

Politikereliten sviker människor på flykt – Fort Europa reser nya murar

Publicerat

den

u6
EUROPA | Politiker i EU har pratat sig varma om flyktingarnas utsatta situation. Nu reser Fort Europa murar mot människor på flykt och i nöd. Politikernas vilja att hjälpa och visa solidaritet vart kortvarig medan medborgarna i olika europeiska länder tar sitt ansvar att hjälpa utsatta människor. I Ungen stänger EU ännu en dörr för människor på flykt. En tågvagn inlindad i taggtråd blockerar nu den sista passagen in i Ungern.

Men från och med i natt patrullerar ungersk militär taggtrådsstängslet som byggts mot grannlandet Serbien. Soldater rör i små enheter rör sig hela tiden nu längs hela den 17 mil långa gränsen. Ungerska militären räknar med att flyktingar kommer att fortsätta försöka ta sig in. Militärens order är att gripa dem direkt. Militären har tårgas och vattenkanoner om stora grupper försöker att storma stängset. Järnvägen som leder från den serbiska staden Horgos in i Ungern var den sista passagen in i EU via Ungern. Där står nu en godsvagn klädd i taggtråd.

Från och med i natt gäller de nya hårdare lagarna för flyktingar som tar sig in utan tillstånd i Ungern. Om de grips riskerar de tre års fängelse. Samtidigt slår dörr efter dörr in i EU igen för strömmen av flyktingar som inte tycks minska. En rad medlemsländer har infört strängare gränskontroller och följt Tysklands exempel.

Flyktingbåt sjönk och barn dog
När Fort Europa bygger murar tar människor stora risker att ta sig innanför. Minst 22 personer, bland dem fyra barn, omkom när deras båt sjönk i Medelhavet i närheten av den grekiska ön Kos på tisdagen. Den turkiska kustbevakningen har räddat 211 personer från båten, som var på väg från Turkiet mot Grekland, rapporterar AFP

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se