Kontakta oss

NOTISER

SD-trojkan skrev om partiets regler – Nu höjer de sina löner rejält

Publicerat

den

sd_topp
INRIKES | SD-toppen Mattias Karlsson har fått ett guldkantat lönelyft. Enligt tidningen Aftonbladet hade partiledningen beslutat om en specialanpassad lösning som ger gruppledaren nästan 150 000 kronor mer ur partikassan varje år. Pengar som är skattebetalarnas pengar från början.

Samtidigt får Mattias Karlsson ytterligare cirka 135 000 kronor på ett bräde då den nya lönen enligt SD-trojkans beslut ska betalas ut retroaktivt. Partiets krav på invandringsstopp i sin senaste budget och besparingarna partiet vill göra på de människor som flyr ISIS folkmord har fått sin förklaring. Med tanke på att partiet är för globaliserad marknadsekonomi, vinster i välfärden och vill minska anslagen till kommunernas välfärd – kommer besparingarna bara bekosta överklassen och övriga etablissemangets lyxliv.

Efter valet förra året fick Mattias Karlsson en tyngre roll i SD-ledningen. Han tog över efter Björn Söder som gruppledare och vikarierade som partiledare då Jimmie Åkesson var sjukskriven för utbrändhet. Under samma period diskuterades Karlssons ersättningsnivå internt bland ledningens Ja-sägare i det starkt toppstyrda partiet.

Redan för ett år sedan stod det klart att Åkesson och flera andra av Karlssons förtrogna i SD-ledningen ville höja volymen på ersättningarna och distansiera sig ytterligare från sina väljare ur arbetarklassen. SD-trojkans vilja har beretts i partiets arvodeskommitté och lades fram för beslut när partistyrelsen träffades i september.
SD-trojkans vilja gick igenom

För första gången i partiets historia införs nu ett extra arvode till gruppledaren, vilket ger Mattias 12 200 kronor extra i månaden. Det ska läggas till de drygt 70 150 han får ut från riksdagen och de 12 200 han får som ledamot i SD:s verkställande utskott.

De nya reglerna har specialanpassats för Karlsson. Tidigare fick inte VU-ledamöter med lön från partiet, som överstiger 20 procent av riksdagens grundarvode, någon ersättning. För Mattias Karlsson hade det inneburit att de nya pengarna skulle ha ätits upp av den slopade VU-ersättningen. Men med trojkans ändrade regler har nu toppgränsen för VU-ersättningen höjts från 20 till 25 procent. Den innebär att Karlsson nu kommer att få nästan 150 000 kronor mer ur partikassan per år. Hans månadslön är nu 94 550 kronor, men den kommer att bli högre än så. Den 1 november höjer Riksdagen politikerklassens ersättning vilket innebär att de interna SD-ersättningarna räknas upp. Karlssons månadslön blir då 96 720 kronor.

Men pengaregnet över Karlsson stannar inte där. Enligt partistyrelsens beslut fungerar reglerna retroaktivt, från den 16 oktober 2014. Vilket innebär drygt 130 000 kronor extra – på ett bräde. Det börjar bli mer och mer tydligt varför Sverigedemokraterna har hemliga samtal med överklasslobbyn och högeretablissemanget – SD-trojkan är del av det hela nuförtiden.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se