Kontakta oss

EKONOMI

Privata företagare lurar Försäkringskassan på miljardbelopp

Publicerat

den

KORRUPTIONEN Femton privata företag har tillsammans lurat svenska staten på miljardbelopp genom fusk med assistansersättningen. Det visar en ny granskning av Försäkringskassan som Svenska Dagbladet har gjort.

Assistansersättningen från Försäkringskassan ska gå till svårt sjuka människor. Men istället har pengarna hamnat i fickorna hos privata företagare. I SvD:s granskning visar det sig att femton företag lurat till sig fyra miljarder kronor. Det vill säga mer än vad staten spenderar på samhällsplanering och bostadsförsörjning i statsbudgeten.

Företagarna har begärt och fått ut assistansersättning men pengarna har inte gått till vad de skulle. Istället ersättningarna finansierat lyxliv och terrorresor till Mellanöstern.

I granskningen framgår det tydligt att det är massprivatiseringen som är orsaken till resursplundringen.

– Den privata marknaden har ökat kraftigt de senaste åren. Vi måste vara ödmjuka och säga att vi måste hänga med i den förändringen som sker, säger Försäkringskassans nationella samordnare Linus Nordenskär till SvD.

Exakt hur omfattande resursplundringen är vet ingen i nuläget. Granskningen gäller endast femton företag och Försäkringskassan började först kontrollera företagare 2018.

Källa: Svenska Dagbladet.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se