Kontakta oss

INRIKES

Seger för tågarbetarna – Arriva backar efter strejkhot

Publicerat

den

INRIKES Arriva vågar inte avskeda skyddsombudet efter strejkhotet. Skyddsombudet får behålla sitt jobb och strejken är avblåst.

Det har under en längre tid varit problem mellan tågarbetarna och tågföretaget Arriva. Ett av de stora problemen är att Arriva använder sig av så kallad hyvling. Hyvling innebär att personalen tvingas gå ner i lön och arbetstid.

En av de som kämpat för arbetarnas villkor är huvudskyddsombudet Ola Brunnström. Han var också med i Sekos förhandlingsdelegation och förhandlade fram bättre villkor i avtalsrörelsen. Arriva ska ha varit väldigt missnöjda med avtalet som skrevs på mellan Seko och Arrivas företrädare Almega.

Arriva har försökt avskeda Ola tidigare och erbjöd honom två årslöner i utbyte mot hans avsked. Ola avböjde erbjudandet och skulle idag återigen ha ett nytt möte med Arriva. Tågarbetarna på Pågatågen hade utlyst en vild strejk om Arriva hade valt att avskeda Ola.

Hotet om den vilda strejken fick Arriva att backa och Ola fick behålla sitt jobb. Enligt uppgifter till Aktuellt Fokus var det över 100 arbetskamrater som dykt upp utanför möteslokalen för att visa Ola sitt stöd.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se