Kontakta oss

INRIKES

Arbetare varslar om vild strejk på Pågatågen

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

INRIKES Arriva försöker göra sig av med ett skyddsombud. Om skyddsombudet avskedas kommer arbetarna gå ut i vild strejk.

Tågföretaget Arriva är de som ansvarar för Pågatågen i Skåne. Arriva har försökt köpa ut ett skyddsombud som de ogillar. Skyddsombudet har valt att behålla sitt jobb och är nu inkallad till ett möte med företaget på måndag 4 januari. Anställda på Pågatågen har beslutat att gå ut i en vild strejk samma dag om företaget väljer att avskeda skyddsombudet.

Fackförbundet Sekos förbundsordförande, Valle Karlsson tycker att Arrivas agerande är en krigsförklaring.

– Detta är en ren krigsförklaring mot alla skyddsombud och fackligt aktiva. Att skrämma människor som driver viktiga arbetsmiljöfrågor till tystnad är att gå över alla rimliga gränser som arbetsgivare, säger Sekos förbundsordförande, Valle Karlsson i ett pressmeddelande.

– Huvudskyddsombudet är en engagerad person som brinner för arbetsmiljöfrågorna och sätter de anställdas perspektiv i första rummet. Att detta viktiga arbete ska bestraffas av en arbetsgivare är en synnerligen allvarlig signal om vilken syn Arriva har på föreningsrätt, yttrandefrihet och arbetsmiljö, fortsätter Valle Karlsson.

En av anledningarna till att konflikten eskalerat är avtalsuppgörelsen som skrevs under av Seko och Almega som företräde Arriva. Arriva var djupt missnöjda med uppgörelsen då den blockerade lönedumpning och innebär ökade lönekostnader för företaget.

Huvudskyddsombudet som nu hotas med att bli av med sitt jobb var med i Sekos förhandlingsdelegation. Han är en av dom som var med och påverkade utfallet i förhandlingarna.

Detta gäller vid vild strejk:

  • Du kan prata om vild strejk i fikarummet, framför chefen och skriva om det på facebook. Så länge du inte är förtroendevald. Sen vill du kanske inte att chefen ska vilja sätta dit dig vid första möjlighet så var lite försiktig. Men juridiskt har du full rätt att göra detta. Du kan alltså dela denna blogg direkt på din egen facebook.
  • Du får inte bli uppsagd eller på annat sätt få repressalier från arbetsgivaren för att du organiserar eller deltar i en vild strejk. Rätten att strejka är grundlagsskyddad.
  • Du får ingen strejkersättning vid vild strejk. Du måste själv vara berädd att avstå lön för de pass du inte arbetar.
  • Arbetsdomstolen kan utdömma ett skadestånd för den som deltar i en vild strejk. Summan fastslogs 1992 till 2000 kr. Summan kan ha höjts sen dess pga ändrat penningvärde. Skadeståndet gäller per strejktillfälle och person. Inte per dag alltså. Det är mycket vanligt att andra som stödjer strejken går in och betalar skadeståndet via insamlingar.
  • Fackligt förtroendevalda få under inga omständigheter delta i en vild strejk. Det kan orsaka stora skadestånd för facket.
  • Klubben är bundna av lag att försöka stoppa srejken. De kommer att göra uttalanden mot strejken men bry dig inte om det. De är på vår sida men får inte säga det.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se