Kontakta oss

EKONOMI

Senaste forskningen: Skattesänkningar fungerar inte

Publicerat

den

Faksimil LO

EKONOMI Ny forskning visar att nedsippringsteorin som går ut på att förstärka ekonomin genom att göra de rika rikare inte fungerar som tänkt. Skattesänkningar har ingen signifikant effekt på varken ekonomisk tillväxt eller arbetslöshet.

Forskare vid London School of Economics och King’s College London har tagit en titt på hur ekonomin sett ut för 18 OECD-länder de senaste 50 åren. Fokus har varit på nedsippringsteorin (trickle-down economics på engelska) där idén går ut på att göra de rika rikare för att för att detta skulle förstärka ekonomin och sprida sig till de andra samhällsklasserna.

Forskningsrapporten har nu slagit fast att teorin inte fungerar i praktiken. Denna idé som slog igenom med nyliberalism på 1980-talet med avregleringar och skattesänkningar har inte haft någon signifikant effekt på varken ekonomisk tillväxt eller arbetslöshet. Istället har det lett till ökade klassklyftor där de rika blivit rikare samtidigt som de övriga halkat efter.

De OECD-länder som varit med i forskningen är Australien, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Japan, Kanada, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Schweiz, Sverige, Storbritannien, Tyskland, USA och Österrike.

Ökande klassklyftor i Sverige
I Sverige har nedsippringsteorin lett till stora klassklyftor. 1983 hade Sverige enbart 5 miljardärer i landet medan vi idag har över 200. På listan över flest dollarmiljonärer hamnar Sverige på plats 23 i världen.

Enligt LOs årliga rapport ”Makteliten” visar hur klassklyftorna ökar. Klassklyftorna har historiskt sett minskat i Sverige och 1980 var klassklyftorna som minst och då tjänade en VD i genomsnitt 9,1 industriarbetarlöner. När nyliberalism sedan på 1980-talet gjorde sitt intåg i Sverige med avregleringar och skattesänkningar vände utvecklingen. Idag tjänar en VD i genomsnitt 60,2 industriarbetarlöner.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se