Kontakta oss

NOTISER

Sexåring dog på barnavdelningen – sköterskan tvingades vaka över två barn samtidigt

Publicerat

den

lund sus
LUND | Ett sexårigt barn med epilepsi avled under en natt i april på Skånes universitetssjukhus i Lund, skriver Sydsvenskan. Sexåringen vårdades inledningsvis på intensivavdelningen, men flyttades över till barnavdelningen när läget stabiliserades. Väl där samvårdades sexåringen med ett annat barn som krävde mer uppmärksamhet på grund av otillräcklig bemanning.

Sjukhuset skriver i ett pressmeddelande att ”Ett 6-årigt barn avled under natten då hen vårdades på barnavdelning. På grund av otillräcklig bemanning samvårdades barnet, som bedömts vara stabilt, med ett annat barn som krävde mycket omvårdnad. Barnen hade dock tät tillsyn av sjuksköterska.”

– Det var en person som vakade över två barn samtidigt. Man hade önskat två, säger chefläkare Daina Selga på Skånes universitetssjukhus.

Morgonen därpå hittades sexåringen livlös i sängen. Återupplivningsförsöken misslyckades och barnet förklarades död. Varför det inte fanns tillräckligt med personal är oklart men mycket pekar på att det är politikernas nedskärningspolitik som har orsakat situationen. Händelsen utreds nu av sjukhuset och har anmälts enligt lex Maria

Anställda har protesterat mot nedskärningar

Personalen på Lunds sjukhus har under flera år protesterat mot nedskärningar. Redan under 2013 protesterade personalen med en så kallad flashmob där ett 70-tal personer la sig ner på marken utanför entrén till Lunds sjukhus. Anställda har uppmärksammat den besvärliga situationen inom akut- och förlossningsvården i Lund och Malmö sedan åratal. Av många anställda beskrivs arbetsmiljön som kaotisk och osäker. Både patienter och personal som drabbats av underbemanningen eller platsbristen har deltagit i protesterna.

Redan 2012 slog personalen larm inom barnsjukvården i Malmö och Lund och kritiserade landstingets dåvarande anställningsstopp vilket politikerna valde att negligera med hänsyn till marknadsanpassningen.

Hade politikerna i Landstinget lyssnat på personalen redan då hade 6-åringen kanske levt idag.

demolund

Skåningar demonstrerar mot nedskärningspolitiken 2013. Foto: Arbetarmakt

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se