Kontakta oss

INRIKES

Sifo: Katastrofsiffror för blåbruna blocket

Publicerat

den

INRIKES I den senaste opinionsundersökningen blir det dom rödgröna som får stor majoritet. Två partier kommer att få lämna riksdagen.

I den senaste opinionsundersökningen från Sifo/SVD är Socialdemokraterna de stora vinnarna. Partiet får 32,8 procent av stödet vilket är en ökning med 3,3 procentenheter jämfört med föregående månad. Partiet har inte haft ett sådant stort stöd sedan 2014.

Majoriteten av Socialdemokraternas nya väljare är kvinnor. Sedan tidigare har Sverigedemokraterna varit det största partiet bland män men nu har Socialdemokraterna tagit den platsen.

För den blåbruna oppositionen ser det inte bra ut och då deras regeringsalternativ ligger still på ett stöd en bra bit från en riksdagsmajoritet. Både Liberalerna och Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren enligt opinionsundersökningen.

För att få en riksdagsmajoritet krävs det att ett block har minst 175 mandat. Det rödgröna blocket med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet når upp till 181 mandat. Det blåbruna blocket, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna får endast 168 mandat. Mandatindelningen är beräknad på att både Miljöpartiet och Liberalerna åker ur riksdagen.

Siffrorna från undersökningen(februari månad inom parantes) ser ut enligt följande:

Socialdemokraterna: 32,8 procent (+ 3,3)
Moderaterna: 21,4 procent (+ 0,5)
Sverigedemokraterna: 18,6 procent (- 0,7)
Vänsterpartiet: 8,6 procent (- 1,5)
Centerpartiet: 7,0 procent (+ 0,1)
Kristdemokraterna: 4,9 procent (- 0,4)
Miljöpartiet: 2,7 procent (- 0,9)
Liberalerna: 2,4 procent (- 0,3)

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se