Kontakta oss

NOTISER

Självmordsattack i Turkiets huvudstad – 97 döda och 400 skadade

Publicerat

den

turkiet
TURKIET | En massiv bomb har detonerat i Ankara i Turkiet. Minst 97 personer uppges vara döda och 400 skadade. Målet för bomben var en fredsdemonstration anordnad av ett flertal vänstersinnade fackföreningar. Enligt vittnen på plats kan bomben ha utlösts av en självmordsbombare. (Uppdaterad 17.50)

Videon:

Tidigare i år använde Daesh/ISIS sig av en självmordsbombare i staden Suruç vid gränsen till Syrien. Målet då var socialistiska ungdomar som samlade in förnödenheter till kurder inne i Syrien.
Uppdatering 17.50
Många boende i Istanbul marscherar just nu för att visa solidaritet med döda och skadad i bombdådet i Ankara.

Uppdatering 17.30
Ett 50-tal pro-kurdiska aktivister attackerade turkiska ambassaden i Finland med ägg och stenar.

Uppdaterat 16.15
Enligt information som kommit till Aktuellt Fokus ska turkiska fackförbund gett svar på tal efter bombdådet. Facken går ut i Generalstrejk den 12-13 oktober.

Uppdatering 16.00
barrikad
Rapporteras om 97 döda och 400 skadade. Människor har samlat på Konur Street i Ankara. De blir attackerade av turkisk polis. Människor bygger barrikader för försvarar sig mot polisvåldet.

Uppdaterat 15.40
Turkiets inrikesminister Selami Altınok säger att det inte förekom någon pliktförsummelse från säkerhetsstyrkan, trots att dödssiffran nu stiger. Den största terrorattacken någonsin i Turkiet med 86 döda, 186 skadade och ansvarig minister hävdar att man inte har brustit i säkerheten.

Uppdaterat 15.08
Dödssiffran är nu uppe på 86 personer. Siffran lär stiga under dagen.

Uppdaterat 14.45
Bomberna detonerade bakom HDP:s kortege. Offren är till största del barn och ungdomar. Dödssiffran har stigit till 69 enligt bekräftade uppgifter.

Uppdatering 13.40
Ett videoklipp på detonationen har börjat florera på nätet. I klippen ser man hur människor dansar och sjunger för att sekunden senare springa för sina liv. Se klippet här: https://aktuelltfokus.se/har-detonerar-sjalvmordsbombaren/

Uppdaterat 13.30
Bomben exploderade precis vid HDP:s sektion. Det var flera olika partier på plats som gick i grupp. Det var ungdomar som dansade och sjöng fredssånger när de bombades. Antalet döda kommer fortsätta öka.

Uppdaterat 12.10
Arga människor i sammandrabbning med turkisk polis. Polisen har aktivt förhindrat människor att hjälpa skadade och ta hand om döda kroppar.

Uppdatering: 11:35
Antalet dödade har ökat till 30 personer och antalet skadade 120 skadade. Det kommer också uppgifter att turkisk polis ska ha skjutit med vattenkanoner mot personer som försökt hjälpa skadade efter bomben. Upgifterna är ej bekräftade.

Uppdatering: 11:15
Rapporten hittills är 20 personer döda och 100 tals skadade. Många av offren tros vara sympatisörer till pro-kurdiska vänsterpartiet HDP, som också skulle delta i fredsmarschen. De turkiska facken Kesk och Disk var med och organiserade demonstrationen uppger turkisk media.

Artikeln kommer att uppdateras.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se