Kontakta oss

INRIKES

Sjukhusdirektören erkänner – ”Förbjuder kritik mot politikernas nedskärningar”

Publicerat

den

VÄSTERNORRLAND När personalen på Sollefteå sjukhus fick reda på att dom var förbjudna att bära stödpins för BB-ockupanterna, skyllde cheferna på att en patient hade tagit illa vid sig. Nu i efterhand erkänner landstinget att förbudet snarare handlar om att förbjuda öppen kritik mot den förda landstingspolitiken.

När tillförordnade sjukhusdirektören Johan Nilsson kommenterar beslutet som fattades strax före midsommarhelgen nämner han inte ens att en patient påstås ha tagit illa vid sig. Istället målar han ut stora delar av arbetsstyrkan som illojal. I en intervju med P4 Västernorrland säger Johan Nilsson bland annat att de anställda går emot arbetsgivaren om de stöttar BB-ockupanterna offentligt.

– Landstinget har beslutat att lägga ner BB i Sollefteå. Jobbar man då åt landstinget kan man inte på sin arbetsdräkt ha en skylt som visar att man går emot sin arbetsgivare, säger Jonas Nilsson som är tillförordnad sjukhusdirektör på Landstinget Västernorrland till Sveriges Radio.

Uttalandet har mött stark kritik från vårdpersonalen som anser att landstinget sysslar med diktaturfasoner. Kritiken har även haglat från den breda allmänheten som anser att de vårdanställda faktiskt står upp för sin arbetsgivare genom att stötta ockupationen.

Enligt BB-ockupanterna är förbudet onödigt. När ockupanternas talesperson Sebastian Gunnesson kommenterar förbudet till Aktuellt Fokus säger han att landstinget borde se personalens engagemang som något sunt.

– Jag tycker förbudet är onödigt. Självklart måste personalen få stå upp för de som kämpar för vårdpersonalens rättigheter och en fungerande sjukvård. Att det finns vårdpersonal som öppet stöttar en folkrörelse som vill deras och vårdens bästa tycker jag borde ses som något sunt.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se