Kontakta oss

INRIKES

BB-ockupanterna kommenterar regeringens förlossningsmiljarder

Publicerat

den

HÖSTBUDGETEN Aktuellt Fokus har talat med BB-ockupanterna i Sollefteå om deras syn på regeringens höstbudget, där extra miljarder ska rusta upp förlossningsvården.

I regeringens höstbudget som presenterades igår vill regeringen satsa en miljard kronor extra per år fram till 2022 på att förstärka förlossningsvården. Efter satsningen stod klar gjorde Vänsterpartisten Lars-Gunnar Hultin ett vågat utspel där han krävde att den S-ledda majoriteten i Landstinget Västernorrland ska öppna Sollefteå BB. När BB-ockupanterna kommenterar regeringens satsning tror man inte att den extra miljarden kommer få politikerna att ändra åsikt och följa folkviljan. Enligt BB-ockupanterna handlar nedläggningspolitiken snarare om ideologi än om ekonomi.

– Det vore egentligen inte mer än rimligt att Sollefteå BB öppnas igen när dessa pengar skjuts till men från landstingets sida kommer man väl rikta om fokus och komma på något annat som är fel. Centraliseringen är en viktig del av politikernas vårdstrategi, dom vill ha stora enheter för dom tror att det är framtiden, säger Sebastian Gunnesson, talesperson för BB-ockupationen till Aktuellt Fokus.

Du tror inte att nedläggningen av Sollefteå BB handlar om pengar?

– Nej jag vet att det inte handlar om pengar, det är en besparing på 15,8 miljoner, I sammanhanget i landstingets budget så är det en otroligt liten summa i jämförelse med den folkliga opinionen och hur människor det drabbar. Frågan har gått från att handla om pengar till att handla om säkerhet med mera, politikerna vill ha bort mindre enheter och centralisera till större. Vad jag kan se åtminstone, eftersom frågan har bytt fokus flera gånger och det bekräftas även av politikerna själva.

På vilket sätt då?

– Socialdemokraterna här i Kramfors har ju varit irriterade över att frågan byter fokus och att det inte finns någon logik i det hela.

Upplever ni att alla partier som finns representerade i Landstinget Västernorrland står för samma centraliseringspolitik?

– Nej Vänsterpartiet har ju varit emot det från första början och det är väl egentligen det enda partiet som har stretat emot hela vägen och sagt stopp när nedskärningarna började.

Men även Sverigedemokraterna har väl försökt profilera sig för Sollefteå sjukhus på senare tid?

– Jo det kanske dom har. Jag litar inte på att Sverigedemokraterna kommer driva en egen linje där dom vill rädda Sollefteå BB, det har jag väldigt svårt att se, säger Sebastian Gunnesson samtidigt som han pekar på Sverigedemokraterna faktiskt gick på val på att stänga ned Sollefteå sjukhus förra valet, säger Sebastian Gunnesson.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se