Kontakta oss

INRIKES

Skånska Socialdemokrater säger Nej till Nato

Publicerat

den

Henrik Fritzon - Foto: Socialdemokraterna

SVERIGE   Socialdemokrater i Skåne säger nej till Nato. ”Sverige har varit alliansfritt i tvåhundra år och det har tjänat landet väl”, menar Socialdemokraterna i Lund. Nyligen har även S Trollhättan, SSU och S Kvinnor tagit öppen ställning mot ett medlemskap i militäralliansen.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat att flera tunga S-röster säger nej till ett svenskt Nato-medlemskap. En av dem är Henrik Fritzon som representerar Socialdemokraterna i Region Skåne. Fritzon kallas av SVT för ”en av Skånes tyngsta Socialdemokrater”.

– Om vi går med i Nato ökar spänningen i Norden och det blir skarpare gränser mot Ryssland. Vad som istället behövs på lång sikt är dialog och där kan Sverige vara med, säger Fritzon till SVT.

Vill respektera kongressbeslutet

Under fredagskvällen publicerade Socialdemokraterna i Lund ett uttalande om Nato som slagits fast vid ett medlemsmöte. Uttalandet har rubriken ”Nej till Nato -ja till alliansfrihet”

”Socialdemokraterna i Lund har historiskt sett varit en engagerad röst i frågor som rör internationella relationer, fred, frihet och nedrustning. Resultatet av dialogen var att Socialdemokraterna i Lund fortsatt säger nej till svenskt Nato-medlemskap. Det finns givetvis socialdemokrater som har olika åsikter i denna fråga – men argumenten emot ett medlemskap väger tyngst. De bärande skälen var bland annat att Sverige har varit alliansfritt i tvåhundra år och att det har tjänat landet väl. Vid tidigare tillfällen av oro och krig har Sverige hållit fast vid alliansfriheten och det har haft betydelse för att Sverige har undsluppit krig under lång tid. Socialdemokraterna är i grunden en fredsrörelse och att ingå i en kärnvapenallians är riskabelt och går emot den hållning vi har haft sedan 1950-talet.”, skriver Socialdemokraterna i Lund.

Socialdemokraterna i Lund menar att den hållning som Socialdemokraternas kongress beslutade om i höstas, att Sverige ska förbli alliansfritt, ska fortsätta gälla.

Tunga röster säger nej

Det tydliga ställningstagandet är det andra på ställningstagandet mot Nato på två dagar. I torsdags gick även Socialdemokraterna i Trollhättan ut med att man säger nej till Nato.

– Främst handlar det nog om att processen går för fort. Men det finns också en skepsis kring om det här är rätt, även om alla inser att frågan är komplex, säger Paul Åkerlund som är kommunalråd för S i Trollhättan, till Dagens Nyheter.

Förutom de S Trollhättan och Lund säger även Socialdemokraternas ungdomsförbund och Kvinnoförbund nej till Nato.

I ett mail till SvD skriver S Kvinnors ordförande, tidigare socialminister Annika Strandhäll, att kvinnoförbundet inte vill riva upp tidigare kongressbeslut som har fattats av Socialdemokraternas medlemmar.

”Vi har i förbundsstyrelsen landat i att fortsatt vila i våra kongressbeslut att Sverige bör vara militärt alliansfria och stå utanför Nato”, skriver Annika Strandhäll i en kommentar till SvD.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se