Kontakta oss

NOTISER

”Slöseriombudsmannen” Weidmo Uvell sågad – Högern svarar med offerkoftor, personangrepp och dubbelmoral

Publicerat

den

rwu5

INRIKES | Högeraktivisten tillika ”slöseriombudsmannen”, Rebecca Weidmo Uvell beskriver sig själv som en granskare. Nu visar det sig att ”granskarens” egna argument har blivit granskade vilket har fått delar av den så kallade gammelhögern att gå i taket på mikrobloggen Twitter.

Den politiska sekreteraren, Kalle Lindberg har granskat högeraktivisten Rebecca Weidmo Uvells så kallade granskning av Sveriges Televisions uppgifter om nyanlända invandrares utbildningsnivå. Enligt Weidmo Uvell har SVT fel när SVT påstår att de flyktingar från Syrien som skrevs in på Arbetsförmedlingen förra året, har mer eftergymnasial utbildning än andra tidigare inskrivna.

SVT:s siffror fick den så kallade ”slöseriombudsmannen” att gå i taket. Enligt Weidmo Uvell undanhöll public service ”sanningen” och hon är var hon tvungen att gå i svarsmål. I en ledare i Dagens Industri skriver hon under rubriken, ”Granska myten om flyktingars höga utbildningar”. Ledaren spred sig snabbt på sociala medier och resulterade i att tusentals människor gavs bilden av att det pågår en systematisk och medveten mytbildning i syfte av att försköna invandrare.

rwu3


Får hård kritik och tips på hur man opinionsbildar

Den politiska sekreteraren för Vänsterpartiet, Kalle Lindberg har gått igenom Weidmo Uvells ledare på Dagens Industri. I ett blogginlägg sågar han högeraktivisten under fem punkter.

Den som läst några opinionsbildande texter av Rebecca Weidmo Uvell börjar skönja ett mönster i hur hon argumenterar. Detta mönster går igen även i denna text. Vi kan sammanfatta det i fem tips för effektivt opinionsbildande.

Tips nr 1: Välj en fråga som engagerar många.
Exempel: Hävda att etablissemanget försöker dölja sanningen om invandringen. Då kommer du få gillande artiklar på Exponerat och Nyheter idag och bra spridning i sociala medier.

Tips nr 2: Angrip din motståndare för något den aldrig påstått.
Exempel: Om SVT påstår att en större andel har eftergymnasial utbildning bland de syriska flyktingarna än bland samtliga inskrivna på Arbetsförmedlingen så påstår du att de hävdat att syriska flyktingar är mer välutbildade än svenska medborgare.

Tips nr 3: Påstå saker som du inte har belägg för.
Exempel: Hävdar SVT att det ökande antalet ansökningar om validering av utländska utbildningar hos Socialstyrelsen och Universitets- och högskolerådet enligt myndigheterna beror på syrierna så lanserar du en egen teori om att det beror på något helt annat utan att presentera ett enda belägg för ditt påstående.

Tips 4: Höj rösten för att dölja dina svaga argument.
Exempel: Det går att komma undan med de mest befängda påståenden bara man framför dem med emfas. Vill du angripa SVT för att de likställer begreppen högre utbildning och eftergymnasial utbildning så framställ det som en så fruktansvärd begreppsförvirring att ingen annan skulle komma på tanken att göra så. Sen är det bara att hålla tummarna för att ingen läsare ska upptäcka att SCB använder begreppen just så.

Tips 5: Välj ut de fakta som passar dig
Exempel: Om SVT redovisar att andelen med eftergymnasial utbildning bland flyktingarna år 2014 var 37% så hävdar du att de sprider myter genom att hänvisa till att den åren 2009-2013 var 32%. Då behöver du inte bry dig om att ökningen bekräftar SVT:s påstående att en allt större andel av de som flyr till Sverige har högre utbildning.

 

Högern praktiserar dubbelmoral och gnäller på sociala medier

Kalle Lindbergs sågning av Rebecca Weidmo Uvells påståenden på Dagens Industri har rört upp känslor bland högeranhängare på sociala medier. Liberaler, sverigedemokrater och konservativa har hittills gjort gemensam sak.

Rebecca Weidmo Uvell försöker bland annat slå bort kritiken genom att peka på Kalle Lindbergs partitillhörighet. Enligt den liberala högeraktivisten ska Lindbergs sågning tas med en nypa salt då den är politiskt motiverad från vänster. Vad hon inte nämner är att hon själv är en av landets mest kända högeraktivister och etablerade högertyckare. Därefter länkar den etablerade högertyckaren till den Timbro-anknutna propagandasajten Ekonomifakta som opartisk källa i debatten.

rwu2
Huggen och angreppen mot Kalle Lindberg på Twitter börjar nästan omgående efter att han publicerade länken till sitt blogginlägg. ”Ute och cyklar”, ”lajva granskare” och ”kamma dig” är en del av Slöseriombudsmannens argumentationsteknik när hon hanterar kritik. Den hånfulla och misskrediterande tonen är även återkommande bland hennes supporters på mikrobloggen.

rwu1
Fotnot: Slöseriombudsmannen är en påhittad PR-karaktär som sponsras av den högerliberala lobbyn ”Skattebetalarnas förening” som vill gynna rika och missgynna arbetare.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se